Soros daroval šek v hodnote 5,1 milióna dolárov demokratom
02 | 08 | 2019 I Marek Molnár

Miliardár George Soros vypísal pre demokratov šek v hodnote 5,1 milióna dolárov. Liberálny darca však neodhalil, ktorý kandidát dostane túto peňažnú podporu.


Soros počas volieb v roku 2016 minul viac ako 20 miliónov dolárov, pričom venoval viac ako 9 miliónov dolárov výboru pre politické akcie (PAC), ktoré podporovali Hillary Clintonovú a zvyšok výboru, ktorý pracoval na dosadení demokratov do Kongresu a na zvyšovaní účasti menšín vo voľbách.

Podľa záznamov, ktoré sa v stredu predložili Federálnej volebnej komisii, 88-ročný miliardár odštartoval svoje dary do volieb v roku 2020 vkladom 5,1 milióna dolárov, čím viac než zdvojnásobil svoj dar z predvolebného obdobia v roku 2016.

https://somzdediny.hlavnydennik.sk/sofer-na-strednom-slovensku-tahal-za-autom-psa/

Maďarský investor je tiež prepojený s „prodemokratickou“ európskou skupinou Avaaz, ktorá sa usilovala o zmenu režimu vo Venezuele a Iráne. Ďalej financoval aj partnerov spoločnosti Facebook, ktorých cieľom je filtrovať zakázané správy.

No v skutočnosti Soros nie je najväčším darcom Demokratickej strany. V posledných rokoch to bol miliardár a environmentálny aktivista Tom Steyer, avšak minulý mesiac vstúpil do prezidentskej kandidatúry.

Do apríla tohto roku bol najväčším darcom pre voľby v roku 2020 Donald Sussman, pričom daroval Demokratom viac ako 865 300 dolárov. Na druhom mieste nasledoval Dirk Ziff, ktorý daroval 689 200 dolárov. Doposiaľ najväčší darca pre republikánsku stranu bol bankár Warren Stephens so sumu 618 500 dolárov.

Sezóna darov do volieb sa ešte len začala, pričom sa očakáva, že po diskusií, ktorá ma byť ďalší mesiac v Texase, sa dary pre volebné strany opäť zvýšia.