Požiare na Sibíri vyvolávajú verejné protesty. Dym dorazil aj do USA!
02 | 08 | 2019 I Ján Prokop

Plocha horiaceho lesa na Sibíri sa za posledných 24 hodín ďalej rozšírila, a to najmä v ťažko dostupných oblastiach, kde hasiči bežne nezasahujú. Napísala to dnes agentúra Interfax s odvolaním sa na tlačovú správu ruskej protipožiarnej služby. Najviac požiarov zúri v Irkutskej oblasti, najväčšiu plochu s rozšíreným ohniskom zaznamenali záchranári v Jakutsku.


S ohňom aktívne bojuje okolo tri tisíc hasičov, nasadených je niekoľko desiatok lietadiel a vrtuľníkov. Armáda zasahuje najmä v Krasnojarskom kraji a Irkutskej oblasti, kde oheň hasia špeciálne vybavené lietadlá Il-76 a vrtuľníky Mi-8.

Podľa informácií moskovského rozhlasu, ľudia na sociálnych sieťach živelne organizujú verejné protesty, ktoré majú upozorniť na alarmujúcu situáciu na Sibíri. V desiatkach ruských miest od Kaliningradu po Vladivostok majú dnes do ulíc vyjsť aktivisti varujúci pred následkami pohromy a upozorňujúci na údajnú nečinnosť miestnych úradov.

Klimatológ Xavier Fettweis: Požiare na Sibíri ešte zintenzívnia globálne otepľovanie
02 | 08 | 2019 | Peter Králik/TASR


Ruský Vyšetrovací výbor, ktorý je hlavnou kriminálnou službou, začal podľa ruských médií trestne stíhať údajne prvé osoby zodpovedné za rozšírenie ohňa. Funkcionári regionálneho ministerstva lesného hospodárstva v Krasnojarskom kraji sú obviňovaný z nedbanlivosti, údajne nepodnikli včas potrebné opatrenia, ktoré by kalamite zabránili.



Podľa vlády príčinou nekontrolovateľného rozšíreniu ohňa môže byť ilegálna ťažba dreva, pretože páchatelia zrejme zapaľujú les v snahe zahladiť stopy. Premiér Dmitrij Medvedev podľa Interfaxu označil nelegálnu ťažbu za "mimoriadne rozšírenú". Nariadil, aby všetka technika, ktorá sa na tento účel využíva, bola v prípade dolapenia zabavená a prepadnutá štátu.

V ázijskej časti Ruskej federácie horí tajga kde v plameňoch je viac ako tri milióny hektárov lesa. Oheň ničí les v neobývaných alebo riedko obývaných oblastiach, dym komplikuje život ľuďom približne v 800 mestách. Zasahuje územie susedného Kazachstanu a Mongolska, podľa dnešných správ už dorazil aj na pobrežie USA a Kanady.

V Nemecku zabavili 4,5 tony kokaínu za miliardu eur
Nemecké colné úrady zhabali 4,5 tony kokaínu, ktorý sa nachádzal v kontajneri z Uruguaja. Jeho hodnotu odhadli na jednu miliardu eur. Čítať ďalej
02 | 08 | 2019 | SITA