Matečná chce poslať na Billu exekútorov. Tá sa bráni neústavnosťou zákona
02 | 08 | 2019 I Peter Bachan

Billa dostala pokutu milión eur ešte na začiatku leta, ako prvé o tom informovali Hospodárske noviny. Tie teraz píšu, že Billa nezaplatila pokutu, na ktorú mala 15-dňovú lehotu. Ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná však  voči nej plánuje tvrdo zakročiť.


15-dňová lehota je výsledkom novely potravinového zákona z dielne koalície a platí od 1. mája 2019. Billa ju ale odignorovala a pokutu nezaplatila. To je dôvod, prečo jej teraz hrozia exekúcie. K téme čítajte viac:

VIEME MEDZI PRVÝMI: Billa musí zaplatiť miliónovú pokutu!
Sieti supermarketov Billa kontrolóri v posledných dňoch uložili pokutu vo výške jedného milióna eur, informujú Hospodárske Noviny. Čítať ďalej
03 | 07 | 2019 | Peter Bachan


„Je neakceptovateľné, aby rakúska firma nemeckého koncernu podnikajúca na Slovensku nerešpektovala platné zákony Slovenska. V Rakúsku, či v Nemecku by si také niečo nikdy nedovolili," citujú HN-ky reakciu ministerky pôdohospodárstva Gabriela Matečná.

"Slovensko je zvrchovaný samostatný štát, na území ktorého platia zákony. Proti reťazcu, ktorý protiprávne odmieta zaplatiť pokutu za opakované porušovanie zákona na ochranu zdravia slovenských spotrebiteľov, bude tvrdo zakročené a v prípade neplnenia si zákonných povinností bude jeho majetok exekuovaný,“ pokračuje ďalej šéfka agrorezortu.

Reakcia Billy na seba nenechala dlho čakať. Hovorkyňa reťazca pre Hospodárske noviny uviedla, že „spoločnosť Billa dôsledne dbá na dodržiavanie všetkých predpisov a nariadení súvisiacich s predajom potravín. Kontroly všetkých štátnych orgánov rešpektujeme, majú však byť opodstatnené a nezaujaté. Proti nespravodlivým rozhodnutiam a zákonom v rozpore s Ústavou Slovenskej republiky a právom Európskej únie, za aké ich považujeme, sa musíme brániť všetkými zákonnými cestami.“

KEĎ SA POMÝLI, AJ PRAVDU POVIE: Erik Tomáš sa prekecol o voľbe generálneho prokurátora (VIDEO)
V stredu sa konala tlačová konferencia strany Smer-SD, na ktorej poslanec Národnej rady Erik Tomáš prezradil o vyšetrovanej voľbe generálneho prokurátora za vlády Ivety Radičovej viac, než by expremiér Robert Fico chcel. Čítať ďalej
02 | 08 | 2019 | Peter Bachan


HN-ky sa ďalej odvolávajú na ich informácie, že sa Billa bude brániť prostredníctvom odvolania a požiadala o odklad platby. Štát to však zamietol.

Ministerstvo pôdohospodárstva k reakcii Billy uviedlo, že „reťazec sa nemôže opierať o „pocity“, že pokuta je vysoká a už vôbec nie o domnienky, že platný a účinný zákon sa mu javí ako protiústavný,“ povedal pre HN-ky Milan Lapšanský, generálny riaditeľ sekcie potravinárstva a obchodu ministerstva pôdohospodárstva.

„Proti reťazcu, ktorý odmieta zaplatiť pokutu bude v prípade jej neuhradenia v lehote upozornenia, zakročené vykonaním exekúcie súdnym exekútorom, prípadne výkonom správnej exekúcie podľa správneho poriadku. Platí pritom prezumpcia správnosti rozhodnutia správneho orgánu,“ dodal Lapšanský.

MEČIAR JE SPÄŤ: Stranu predstaví v septembri, nevylúčil spoluprácu s Harabinom
Bývalý premiér a predseda HZDS Vladimír Mečiar poskytol rozhovor pre Plusku, kde ohlásil svoj veľký comeback do veľkej politiky. Nevylúčil ani spoluprácu so sudcom Najvyššieho súdu Štefanom Harabinom. Čítať ďalej
02 | 08 | 2019 | Peter Bachan