Indická vláda odmietla ponuku USA zasiahnuť do sporu o Kašmír
02 | 08 | 2019 I SITA

India v piatok opäť odmietla ponuku amerického prezidenta Donalda Trumpa stať sa mediátorom v mierových rokovaniach medzi Indiou a Pakistanom o Kašmíre.


Indický minister zahraničných vecí uviedol, že americkému rezortnému kolegovi Mikeovi Pompeovi povedal, že všetky diskusie o spornej himalájskej oblasti sa budú konať len medzi Indiou a Pakistanom.

Dvojica sa stretla v piatok v Bangkoku. India už dlhšie odmieta vstup tretej strany do riešenia konfliktu, pričom Pakistan vyhľadáva medzinárodnú pomoc.

Trump minulý mesiac povedal, že sa ho indický premiér Naréndra Módí nedávno spýtal, či by chcel byť sprostredkovateľom v otázke Kašmíru. Vláda však toto tvrdenie odmietla. Šéf Bieleho domu vo štvrtok pred novinármi opäť vyhlásil, že s Módího ponukou súhlasí, no konečné rozhodnutie je aj tak na premiéroch oboch štátov.

Kašmír je rozdelený medzi Indiu a Pakistan, oba štáty si však robia nároky na celý himalájsky región.

Trump nemá problém so severokórejskými skúškami rakiet krátkeho doletu
Americký prezident Donald Trump vyhlásil, že "nemá problém" s raketovými skúškami Severnej Kórey. Vyjadril sa tak podľa juhokórejskej agentúry Jonhap krátko po tom, ako KĽDR v piatok ráno miestneho času odpálila viacero rakiet krátkeho doletu, a to... Čítať ďalej
02 | 08 | 2019 | TASR