Irán a Rusko oznámili spoluprácu vo forme spoločných cvičení v Perzskom zálive
01 | 08 | 2019 I Ján Prokop

Veliteľ iránskeho námorníctva oznámil, že Irán a Rusko sa dohodli na ďalších spoločných vojenských cvičeniach v indickom oceáne , píše PressTv.


"Ešte sa bude konať koordinačné stretnutie medzi oboma stranami," povedal Hossein Khanzadi počas trojdňovej návštevy v Moskve. "Indickým oceánom máme na mysli významnú oblasť v severných častiach Indického oceánu vrátane Makranského mora, Hormuzského prielivu a tiež Perzského zálivu," dodal.

Veliteľ tiež informoval, že počas svojej cesty do Ruska podpísal generálny štáb ozbrojených síl Iránumemorandum o porozumení s ruským ministerstvom obrany za účelom rozšírenia vzájomných väzieb.

Rusko zmarilo teroristický útok v Tatársku, zatkli členov Islamského štátu
Ruské bezpečnostné zložky zmarili teroristický útok na infraštruktúrne zariadenie v Tatársku v Povolžskom federálnom okruhu a zatkli dvoch jeho predpokladaných organizátorov, členov džihádistickej organizácie Islamský štát (IS). Informovala o tom v... Čítať ďalej
31 | 07 | 2019 | TASR


"Toto je prvé memorandum o porozumení svojho druhu a možno ho považovať za zlom vo vojenských vzťahoch medzi Teheránom a Moskvou," dodal Chanzadí.

Chanzadi ďalej uviedol, že viedli viaceré rokovania o rozvoji vojenskej spolupráce v Kaspickom mori medzi Iránom a Ruskom. V budúcnosti pripravia oficiálny podpis dohody.

Irán a Rusko v minulosti vykonali námorné cvičenie v Kaspickom mori v rokoch 2015 a 2017. Iránsky admirál k tomu dodal, že spolupráca medzi námorníctvom oboch krajín sa v posledných rokoch prehĺbila. Kaspické more je bohaté na ropné a plynové ložiská, ich hodnota sa pohybuje v biliónoch dolárov.

V auguste 2018 sa Irán a Rusko dohodli s troma ďalšími bývalými sovietskymi krajinami na rozdelení morských a plynových zdrojov z mora.

Trumpov konflikt s Čínou je katastrofa. Hlavne pre Spojené štáty
Donald Trump sa pred obchodnými rozhovormi USA-Čína opäť zachoval ako slon v porceláne. So svojimi najnovšími hrozbami voči Číne a spôsobuje okolo seba len spúšť. Čítať ďalej
01 | 08 | 2019 | Ján Prokop