Marocký kráľ omilostil tisíce väzňov vrátane protestujúcich z hnutia Hirák
30 | 07 | 2019 I TASR

Marocký kráľ Muhammad VI. pri príležitosti svojho 20-ročného vládnutia na tróne omilostil v pondelok tisíce väzňov vrátane niektorých členov protestného hnutia Hirák, ktoré hýbalo severoafrickou krajinou v roku 2016.


V predvečer 20. výročia vládnutia, ktoré pripadá na utorok, panovník v oficiálnom vyhlásení oznámil, že milosť dostalo 4764 ľudí vrátane niektorých osôb zadržaných počas niekoľkomesačných protestov v severnej, prevažne horskej a dlho prehliadanej oblasti Ríf.

Ďalšie podrobnosti oznámenie neposkytovalo, uviedla tlačová agentúra AFP v utorok.

Vznik hnutia Hirák aš-Šaabí, čiže "Ľudového hnutia", vyvolala smrť rybára, ale čoskoro vyústilo do širších požiadaviek, ako je zlepšenie rozvoja v regióne a boj proti korupcii a nezamestnanosti.

V súvislosti s demonštráciami hnutia zatkli a súdili vyše 400 protestujúcich, ale oficiálne údajne nie sú dostupné. V minulosti dostalo milosť okolo 250 z nich.

Vo Veľkej Británii zatkli 59-ročného muža pre podozrenie z teroristického trestného činu
Britská polícia zatkla 59-ročného muža pre podozrenie, že sa dopustil trestného činu súvisiaceho s terorizmom po tom, ako v jeho dome vo východnom Anglicku našla granáty, napodobeninu strelnej zbrane a chemikálie. Čítať ďalej
30 | 07 | 2019 | SITA


V pondelok večer kráľ takisto prisľúbil zmeny vo vláde a vliatie "novej krvi" do politických a administratívnych funkcií, aby tak pomohol riešiť sociálnu nerovnosť.

V prejave vo svojom paláci v severomarockom meste Tetuán 55-ročný monarcha, ktorý nastúpil na trón po smrti svojho otca Hasana II. v roku 1999, privítal pokrok v rozvoji infraštruktúry a slobôd v Maroku, ale dodal, že tieto snahy nemali "dostatočný účinok".

Nová ústava schválená v referende v júli 2011 posilnila právomoci premiéra a parlamentu.

Kráľ si však zachováva celkovú právomoc ako hlava štátu, najvyšší veliteľ armády a najvyššia islamská autorita v krajine, ako aj prísnu kontrolu nad kľúčovými oblasťami hospodárstva.

Greta Thunberg sa vydá na konferenciu v USA na jachte
Greta Thuberg, šestnásťročná švédska bojovníčka proti nečinnosti politikov v boji proti klimatickým zmenám, sa vydá na klimatickú konferenciu v Spojených štátoch na jachte. Po dlhom zvažovaní vhodného dopravného spojenia takto vyriešila problém,... Čítať ďalej
30 | 07 | 2019 | SITA