Mitsotakis privítal plánované stretnutie gréckych a tureckých lídrov Cypru
29 | 07 | 2019 I TASR

Grécky premiér Kyriakos Mitsotakis privítal v pondelok pripravované stretnutie lídrov gréckej a tureckej časti Cypru, ktorí sa majú venovať možnosti obnovenia rozhovorov o zjednotení. Informovala o tom agentúra DPA.


Cyperský prezident Nikos Anastasiadis po stretnutí podľa štátneho rozhlasu a televízie (RIK) povedal, že "je potrebné nájsť riešenie, ktoré zaručí práva tureckých aj gréckych Cyperčanov".

Anastasiadis sa má s lídrom cyperských Turkov Mustafom Akincim stretnúť 9. augusta v Nikózii.

Cyprus bol rozdelený v roku 1974 po tureckej invázii, ktorú spustil prevrat v Grécku. Niekoľko mierových snáh o znovuzjednotenie ostrova zlyhalo. Posledné kolo rozhovorov sa skončilo v júli 2017.

Krajina vstúpila do Európskej únie v roku 2004, zákony Únie však platia len v južnej časti ostrova, ktorú má pod kontrolou medzinárodne uznaná vláda. Tzv. Severocyperskú tureckú republiku (SCTR), ktorá sa rozprestiera v severnej časti ostrova, uznáva len Ankara.

Napätie v súčasnosti zvyšujú spory medzi Nikóziou a Aténami o bohaté podmorské ložiská zemného plynu v okolí Cypru.

Turecko začiatkom júla vyhlásilo, že bude pokračovať v prieskumných vrtoch pri brehoch Cypru i napriek tomu, že ho Európska únia vyzvala, aby svoje "ilegálne aktivity" zastavilo.

V Nemecku muž sotil do koľajiska matku s dieťaťom, osemročný chlapec stret s vlakom neprežil
Osemročného chlapca prešiel a usmrtil v pondelok na hlavnej stanici v nemeckom Frankfurte vlak po tom, ako ho spolu s jeho matkou sotil do koľajiska 40-ročný muž, informovala polícia. Čítať ďalej
29 | 07 | 2019 | SITA