Taliban tvrdí, že s vládou v Kábule neprebehnú mierové rozhovory, kým zahraničné jednotky neopustia Afganistan
28 | 07 | 2019 I Marek Molnár

Vyšší predstaviteľ Talibanu odmietol priame rozhovory s ústrednou vládou USA v Kábule s tým, že pokiaľ sú prítomní zahraniční vojaci, nie je možné žiadne politické vyjednávanie.


Rokovania začnú až po vyhlásení stiahnutia misie NATO z Afganistanu pod vedením USA, uviedol hovorca politickej kancelárie Talibanu v Katare Suhail Shaheen.

Taliban od októbra už viedol sedem kôl priamych rozhovorov s predstaviteľmi USA v hlavnom meste Kataru v Dauhe, ale odmietol urobiť to isté s vládou v Kábule, keďže to považuje za nezákonné.

V sobotu afganský štátny minister pre mierové záležitosti Abdul Salam Rahimi prehlásil, že ak Taliban ponuku prijme, vláda bude pripravená rokovať v najbližších dvoch týždňoch. Rokovanie môže viesť európsky národ a v súčasnosti sa formuje 15-členný vyjednávací tím.

Osobitný vyslanec USA pre zmierenie s Afganistanom, Zalmay Khalilzad, povedal, že rozhovory sa neuskutočnia, kým Washington nepodpíše „vlastnú dohodu“ s Talibanom.

Napriek takmer dvadsiatim rokom prítomnosti ozbrojených síl pod vedením USA v krajine militanti stále kontrolujú veľké oblasti územia a v posledných rokoch Kabul postupne stráca pôdu pre Taliban.

Podľa generálneho inšpektora USA pre obnovu Afganistanu (SIGAR) mala centrálna vláda v októbri 2018 účinnú kontrolu nad iba 53,8 percentami okresov krajiny - výrazný pokles zo 72 percent v roku 2015.

Afganistan: Vláda tvrdí, že s Talibanom by mohla rokovať už do dvoch týždňov
Priame rokovania afganskej vlády so zástupcami militantného hnutia Taliban by sa mohli začať už v priebehu nasledovných dvoch týždňov. S odvolaním sa na vyhlásenie afganskej vlády o tom v sobotu informovala agentúra DPA. Čítať ďalej
28 | 07 | 2019 | TASR