Premiér Boris Johnson? Je to nebezpečný a nevypočítateľný populista, varujú Nemci
26 | 07 | 2019 I Ján Prokop

Do čela britskej vlády sa k Borisovi Johnsonovi dostal nevypočítateľný populista, je o tom presvedčený nemecký spravodajský server Spiegel Online. Podľa neho existuje veľké nebezpečenstvo, že britskú spoločnosť ešte viac rozdelí. Niektoré nemecké médiá predpovedajú politikovi, ktorý sa stal v stredu britským premiérom len krátke pôsobenie vo funkcii.


"Zmena (od Mayovej) k Johnsonovi neznamená len inú politiku v niektorých oblastiach. S Johnsonom prišlo do Downing Street to nevypočítateľné, to hlasné, to agresívne, to niekedy vymyslené. V Johnsonovom kráľovstve odteraz vládne populista," myslí si web, podľa ktorého nový premiér okamžite dôležité posty vo vláde obsadil zástancovia tvrdej línie, pokiaľ ide o brexit.

"Niektorí majú za to, že Johnson bude v úrade vystupovať pragmatickejšie, čo sa týka brexitu," píše Spiegel Online, ktorý je ale presvedčený o tom, že by sa v takom prípade nový premiér dostal pod veľký tlak svojich radikalizovaných priaznivcov v konzervatívnej strane, ktorí ho zvolili práve preto, ako tvrdo vystupuje.

Nemecko: Školáci chceli oslobodiť spolužiaka zadržiavaného na policajnej stanici
Približne 50 školákov sa vo štvrtok pokúšalo vniknúť do budovy policajnej stanice v nemeckom meste Starnberg, aby oslobodili 15-ročného spolužiaka, ktorého tam zadržiavali za opitosť a výtržníctvo. Informovala o tom v piatok agentúra... Čítať ďalej
26 | 07 | 2019 | TASR


"Nebezpečenstvo je veľké, a tento deň sa to znova ukázalo, že premiér ako Johnson britskú spoločnosť ďalej rozdeľuje," myslí si server, ktorý poukazuje na protesty, ktoré sa proti päťdesiatročnému politikovi hneď v deň jeho vymenovania uskutočnili.

Denník Die Welt si všíma toho, ako razantne Johnson zmenil kabinet, kde na kľúčové posty dosadil "zástancov tvrdého brexitu". Komentátor verejnoprávnej televízie ARD v tejto súvislosti zmieňuje, že v Británii sa už hovorí o "noci dlhých nožov" alebo o "letnom masakry". "Vlastne nemôže prekvapiť, že sa Johnson snaží o nový začiatok - politiku doterajšej vlády konieckoncov kritizoval tak tvrdo, že by bolo takmer možné zabudnúť, že je členom rovnakej strany ako Theresa Mayová," konštatuje komentátor.

List Straubinger Tagblatt zase vyjadruje presvedčenie, že budúce dni a týždne pre Johnsona rozhodne nebudú jednoduché. "Aj keď by ho človek nemal podceňovať: Pravdepodobnosť, že by čas jeho pôsobenia na čele vlády mohla byť krátka, je relatívne vysoká," myslí si denník, podľa ktorého by v takom prípade všetko smerovalo k predčasným voľbám, ktoré by sa stali v podstate druhým referendom o brexite. "Tým pádom by sa Johnsonov terajší úspech mohol dokonca stať začiatkom konca brexitu.

USA: Federálna vláda znova začne s popravami
Od decembra by sa mali uskutočniť popravy piatich mužov odsúdených za vraždy. Čítať ďalej
26 | 07 | 2019 | SITA