Pompeo varuje Turecko, aby nezaviedlo do prevádzky systém S-400, lebo bude čeliť ďalším sankciám
26 | 07 | 2019 I Marek Molnár

USA odporučili Turecku, aby nezaviedli do prevádzky ruské systémy S-400 pod hrozbou ďalších sankcií. Spojené štáty sú opatrné pri trestaní spojenca NATO, keďže Turecko by mohlo reagovať uzavretím svojich základní pre americké jednotky.


„Je možné, že bude treba zaviesť viac sankcií, ale úprimne povedané, radšej by sme boli, keby bol systém S-400 nefunkčný," uviedol v rozhovore pre Bloomberg štátny tajomník Mike Pompeo.

Spojené štáty už mesiace vyvíjajú tlak na Turecko, aby odstúpilo od dohody o obchode so zbraňami, pričom sa vyhráža potrestaním spojenca za neposlušnosť podľa zákona o sankciách proti protivníkom Ameriky.

Reakcia Spojených štátov na prvé dodávky S-400 bolo, že Turecko oficiálne vylúčili z programu F-35, do ktorého Ankara investovala okolo 1,25 miliárd dolárov, a zostáva otvorenou otázkou, či sa niečo z toho vráti.

„Neexistuje žiadny časový rozvrh (pre nové sankcie),“ zdôraznilo ministerstvo zahraničia, pričom sa prezident Donald Trump snaží o väčšiu „flexibilitu“.

Turecko medzitým pripravuje protisankčné opatrenia, ktoré by v najhoršom prípade viedli k tomu, že americké sily budú vylúčené z tureckých základní, od ktorých závisí Washington, aby si udržal svoj vplyv v regióne, najmä v Iraku a Sýrii.

"Momentálne prebieha proces rozhodovania, uvidíme ako to dopadne," uviedol turecký minister zahraničných vecí Mevlut Cavusoglu.

Rusko začalo dodávať Číne druhú plukovnú súpravu systémov S-400
24 | 07 | 2019 | Imrich Kovačič / TASR