Afganistan: Pri útokoch militantov zahynulo za 12 hodín 50 ľudí
25 | 07 | 2019 I TASR

Viac ako 50 ľudí zomrelo v priebehu 12 hodín pri násilnostiach v troch afganských provinciách, kde pôsobí militantné hnutie Taliban. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA.


Najmenej osem ľudí vrátane piatich žien a dvoch detí prišlo vo štvrtok o život pri troch výbuchoch, ku ktorým došlo na východe afganskej metropoly Kábul. Ďalších 27 ľudí utrpelo pri týchto explóziách zranenia.

Prvú z nich vyvolal samovražedný útočník, ktorý sa odpálil v blízkosti autobusu patriaceho ministerstvu banského a ropného priemyslu. K druhému výbuchu došlo v tej istej oblasti. Pri treťom bolo použité auto naložené výbušninami, uviedol hovorca afganského ministerstva vnútra Nasrat Rahímí.

K zodpovednosti za výbuch auta sa prostredníctvom svojho hovorcu Zabíhulláha Mudžáhida prihlásilo hnutie Taliban. Cieľom útoku mal byť podľa hovorcu konvoj "cudzích votrelcov", ktorý sa uvedenou oblasťou presúval.

Afganistan: Pri útoku na kontrolné stanovište zomreli štyria policajti
Najmenej štyria príslušníci afganskej polície zahynuli pri útoku militantov z hnutia Taliban na kontrolné stanovište, ku ktorému došlo v utorok večer v provincii Faráh na západe Afganistanu. Informovala o tom v stredu agentúra AP. Čítať ďalej
24 | 07 | 2019 | SITA


K bombovému útoku došlo aj vo východoafganskej provincii Nangarhár, kde pri výbuchu nálože umiestnenej pri ceste zomrelo šesť žien a tri deti. Ďalšie štyri osoby utrpeli zranenia. Výbuch zasiahol mikrobus, v ktorom členovia jednej rodiny cestovali na svadbu, uvádza sa vo vyhlásení úradu miestneho guvernéra.

Zo štvrťročnej správy  Asistenčnej misie OSN v Afganistane (UNAMA) vyplýva, že za prvé tri mesiace tohto roka pri výbuchoch náloží umiestnených pri cestách zahynulo 53 civilistov a ďalších 269 osôb utrpelo zranenia, čo je o 21 percent viac ako v tom istom období minulého roka.

V priebehu uplynulých 12 hodín zahynulo v Afganistane aj najmenej 35 príslušníkov tamojších bezpečnostných síl. Tí padli v priebehu päť hodín trvajúcej prestrelky s talibmi v severoafganskej provincii Tachár. Ďalších minimálne 12 ľudí vrátane šiestich policajtov utrpelo v boji zranenia.

Afganské militantné hnutie Taliban pokračuje v takmer každodenných akciách namierených proti vládnym objektom a afganským bezpečnostným zložkám, pričom zároveň rokuje so Spojenými štátmi o ukončení už 18 rokov trvajúceho konfliktu.

Afganistan: Taliban ovládol ďalší okres na severovýchode krajiny
Militanti z afganského hnutia Taliban dobyli a ovládli jeden z okresov provincie Badachšán ležiacej na severovýchode Afganistanu. Informovala o tom v utorok agentúra DPA s odvolaním sa na miestne úrady. Čítať ďalej
23 | 07 | 2019 | SITA