OBAMA AKO ČERV? Španielsku hrozí pôdna katastrofa
24 | 07 | 2019 I Marek Molnár

Sedem centimetrov dlhý červ so stovkami očí po celej dĺžke tela bol nechtiac dovezený z Južnej Ameriky a teraz ohrozuje kvalitu pôdy a miestnu divočinu v Španielsku. Údajne môžu nastať drastické následky.


"Obama flatworm" (Obama nungara) bol objavený v ryžových poliach Parc Natural de L'Albufera vo Valencii. Skupina na ochranu prírody SEO / Birdlife spustila poplach začiatkom tohto týždňa.

Kým tento dravý druh hosťuje na dážďovkách a suchozemských slimákoch, nemá sám o sebe hrozbu v podobe dravcov, pretože chutí tak odporne, že ho vtáky odmietajú jesť. Vedci sa domnievajú, že prišli do Španielska v exotických sadeniciach dovážaných z Brazílie.

Parazit, ktorý je pomenovaný podľa brazílskych slov pre list (oba) a zviera (ma), hrozí zdecimovaním pôvodnej populácie dážďoviek, čím by narušil zdravie a úrodnosť miestnej pôdy, čo vyvolá dominový efekt pre celý regionálny potravinový reťazec.

Okrem toho by znížená stabilita pôdy zvýšila riziko záplav a zosuvov pôdy, ako aj zníženie rastlinnej výroby.

Červ Obama je jedným zo šiestich parazitných druhov latinskoamerického pôvodu, ktoré boli objavené v Španielsku, zatiaľ čo iné európske krajiny zažili podobné invázie v posledných rokoch.

„Tikajúca bomba“, opustený tanker v Červenom môže explodovať, čím by vylial do oceánu viac než 1 milión barelov ropy
Opustený tanker pri jemenskom pobreží ohrozuje Červené more, tým, že ho zmení na čierne. Odborníci varujú, že hromadenie prchavých plynov v lodi by mohlo spôsobiť „katastrofickú“ explóziu, ktorá by vypustila milióny galónov ropy do... Čítať ďalej
24 | 07 | 2019 | Marek Molnár