Nemecko: Voči 96-ročnému esesákovi vzniesli obvinenia z podnecovania nenávisti
24 | 07 | 2019 I TASR

Bývalého príslušníka nemeckých nacistických jednotiek SS obvinili z podnecovania nenávisti a poškodzovania pamiatky obetí nacizmu. Obvinenia voči 96-ročnému mužovi súvisia s jeho vyjadreniami týkajúcimi sa masakry francúzskych civilistov z roku 1944, napísala v stredu agentúra DPA.


O vznesení obvinení informoval hovorca súdu v meste Hildesheim v nemeckej spolkovej krajine Dolné Sasko. V prípade usvedčenia hrozí obvinenému až sedem rokov väzenia. Jeho totožnosť úrady nezverejnili.

Podľa agentúry AFP však ide o Karla Müntera, ktorého už v roku 1949 v neprítomnosti odsúdili vo Francúzsku na smrť za účasť na zastrelení 86 mužov a chlapcov severofrancúzskej dediny Ascq z 1. apríla 1944. O niekoľko rokov ho však v rámci snáh o francúzsko-nemecké zmierenie omilostili.

Masakra z Ascq bola odvetou za útok na železničný transport príslušníkov jednotky SS Hitlerjugend, ktorý spôsobil vykoľajenie vlaku, avšak žiadne zranenia.

Nemecko: Bývalého člena LTTE obžalovali zo spoluúčasti na vražde
Nemecká Spolková prokuratúra obžalovala údajného člena organizácie Tigri oslobodenia tamilského Ílamu (LTTE), ktorý je podozrivý zo spoluúčasti na vražde bývalého srílanského ministra zahraničných vecí Lakšmana Kadirgamara spáchanej v roku 2005.... Čítať ďalej
24 | 07 | 2019 | TASR


Bývalý esesák, voči ktorému vzniesli obvinenia v Hildesheime, vlani poskytol rozhovor nemeckej verejnoprávnej televízii ARD, v ktorom priznal, že sa na uvedenej masakre podieľal.

Muž v interview okrem iného zľahčoval holokaust a tvrdil, že obete masakry z Ascq si za svoju smrť mohli samy. "Keď mužov zatknem, som za nich zodpovedný. A keď utečú, mám právo ich zastreliť," povedal pre ARD bývalý príslušník SS.

Časti z rozhovoru sa objavili v dokumente, ktorý bol odvysielaný vlani v novembri. Prokuratúra v Hildesheime začala následne preverovať mužove vyjadrenia, ktoré v dokumente zazneli. On sám podľa vlastných slov nevedel, že reportéri z ARD jeho vyjadrenia nahrávajú a že budú neskôr odvysielané.

NEMECKO: Kabinet chce zastaviť štátne financovanie krajne pravicovej strany NPD
Nemecký kabinet aj parlament odovzdali v piatok na Federálny ústavný súd podnet na zastavenie štátneho financovania krajne pravicovej Národnodemokratickej strany Nemecka (NPD). Čítať ďalej
20 | 07 | 2019 | SITA