Video: Žena nechala v aute dieťa. Boli horúčavy, zasahovala polícia. U nás je známa tragédia z Trstenej
21 | 07 | 2019 I Peter Králik

Polícia bola privolaná k 14-mesačnému dieťaťu, ktoré matka nechala v aute, zatiaľ čo nakupovala.


Polícia v meste Owasso (Oklahoma) bola privolaná k záchrane 14-mesačného dieťaťa, ktoré za horúceho počasia ostalo uväznené v aute, zatiaľ čo matka nakupovala v predajni alkoholu. Ako uvádza portál Tulsa News, mužov zákona privolali okoloidúci, ktorí si dieťa v aute všimli.

V momente príchodu polície na miesto z obchodu vyšla aj matka, ktorej okamžite prikázali odomknúť auto. Policajti rýchlo vybrali dieťa, ktorého pokožka stihla v rozpálenom aute sčervenať, a 24-ročnú Gretchen Markovicsovú na mieste zadržali. Vydesená Američanka polícii povedala, že si myslela, že v aute nechala zapnutú klimatizáciu. Ako však vidno na videu nižšie, motor auta bol v momente príchodu polície celkom vypnutý.

Teplota ovzdušia v ten deň podľa policajného záznamu dosahovala 31 stupňov Celzia, pričom pocitová teplota mohla stúpnuť až na 33 stupňov. Markovicsová bola obvinená zo zanedbania zdravotnej starostlivosti dieťaťa a bola umiestnená v mestskej väznici. Dieťa bolo prevezené na lekárske ošetrenie.


Stalo sa to aj na Slovensku s oveľa tragickejším koncom

Tragédia v Trstenej


Podobné prípady sa stali aj na Slovensku. Najznámejšími sú prípad z Trstenej, kde o život prišlo iba 2,5-ročné dieťatko.

Podľa policajnej správy nechala matka v meste Trstená v aute na parkovisku svoje malé, iba 2,5-ročné dieťa, pričom išla do nemocnice na lekárske vyšetrenie. Keď sa k svojmu autu vrátila, s dieťaťom sa do nemocnice musela vrátiť, keďže nejavilo žiadne známky života. Dieťatko, bohužiaľ, zomrelo. Jeho telesná teplota bola údajne na hranici 46 stupňov.

Druhým prípadom bol Hlohovec.


Pred jedným z hypermarketov v Hlohovci zasahovali  policajti. Hľadali matku, ktorá nechala malé, iba polročné dievčatko, samé v zamknutom aute.

Na parkovisku si spiace zababušené bábätko vo vozidle všimla okoloidúca pani, ktorá ihneď zalarmovala políciu.

„Nikdy som si nemyslela, že budem svedkom takéhoto hrozného činu, nezodpovednosť matky, ktorá nechala zababušené malé bábätko v zavretom aute na slnku a šla si v kľude nakupovať po obchodíkoch," napísala vtedy Barbora, ktorá si dieťa všimla, na facebooku.

Muži zákona podľa nej dorazili vtedy na miesto za osem minút, cez rozhlas hypermarketu vyhlásili, že hľadajú vodiča bielej škodovky.

Podľa Barbory majiteľka auta a matka dojčaťa na výzvy policajtov nereagovala, vyhlasovali ju niekoľkokrát, ale ona nakupovala ďalej. Na ženu vraj čakali takmer hodinu, i keď ona tvrdila, že dieťa bolo samé v aute iba chvíľku.

Policajti vraj mamičke dohovárali a upozornili ju, že keby boli horúčavy, mohlo sa to skončiť tragédiou. Potom ju pustili.

Na sociálnej sieti sa ihneď rozprúdila búrlivá debata. Diskutujúci nenechali na žene nitku suchú.

Diskusia pod príspevkom.