VAROVANIE: Pozor na nebezpečnú nabíjačku na mobil, môže spôsobiť smrť
20 | 07 | 2019 I Roman Suchý

Obchodná inšpekcia zakázala predaj nebezpečnej nabíjačky na mobilné telefóny.


Česká obchodná inšpekcia (ČOI) upozorňuje na nebezpečnú nabíjačku na mobilné telefóny, ktorá predstavuje vážne riziko úrazu elektrickým prúdom až smrť. Ako uvádza ČOI na svojej webovej stránke, zakazuje ďalší predaj nabíjačky s názvom "Mobil Phone Charger 14 in 1, 5G / 6G" predávanej v plastovom obale. Dovozcom je Alta Perlex sro, Sokolovská 428/130, 18600 Praha 8, CZ, pričom nabíjačka bola vyrobená v Čine.



“Pri výrobku bolo zistené vážne riziko úrazu elektrickým prúdom až smrti používateľa,“ varuje ČOI. Kvôli nedostatočnej izolácii medzi primárnou a sekundárnou časťou výrobku sa môže nebezpečné napätie 230V preniesť z primárnej časti do USB konektora sekundárnej časti. Ak sa používateľ dotkne tohto konektora, keď je nabíjačka v elektrickej zásuvke, môže dôjsť k vážnemu úrazu až smrti používateľa zásahom elektrického prúdu. Výrobku tiež chýbajú identifikačné údaje výrobcu.



ČOI udelila predajcovi zákaz dodávania výrobku na trh a jeho stiahnutie z trhu. Výrobok bol nahlásený do systému RAPEX, čo je európsky systém včasného varovania pred nebezpečnými (nepotravinárskymi) výrobkami.