Rusko vyslalo špeciálne jednotky aby pomohli sýrskej armáde v boji o Idlib
18 | 07 | 2019 I Ján Prokop

Rusko vyslalo špeciálne jednotky, aby pomohli sýrskej armáde v dosiaľ neúspešnej ofenzíve v provincii Idlib, ktorá je poslednou baštou povstalcov proti režimu prezidenta Bašára Asada. S odvolaním sa na vyššieho veliteľa rebelov o tom dnes informovala agentúra Reuters. Ruské ministerstvo obrany správu poprelo.


Vzbúrený dôstojníci uviedli, že je to prvýkrát, čo Moskva poslala pozemné vojská na bojisko počas tohto poľného ťaženia, začatého na konci apríla. Doteraz pôsobili ruskí vojaci za frontom v pozícii veliteľov operácií, ostreľovačov či obsluhy protitankových striel. Nezúčastnili sa však priamych bojov.

"Tieto ruské jednotky sú teraz prítomné na bojisku. Rusi teraz zasahujú priamo," povedal hovorca koalície povstaleckých skupín v Idlib kapitán nadz Mustafa.

Rusko je pripravené dodať Turecku stíhacie lietadlá Su-35
Sergej Chemezov, šéf spoločnosti Rostec, vyhlásil, že spoločnosť je pripravená diskutovať o odbere stíhacích lietadiel, ak Turecko prejaví záujem. Čítať ďalej
18 | 07 | 2019 | Marek Molnár


Ruské pozemné sily nastúpili na front, aby obsadili strategické výšiny severne od mesta Hama, ktoré padli do rúk povstalcov minulý týždeň a sýrska armáda sa ich opakovane márne snažila dobyť späť. Okrem Rusov sa do novej fázy ofenzívy údajne zapájajú aj Iránom podporovanej šiitskej jednotky.

"Tieto špeciálne ruské sily sú teraz na bojisku, a priamo do bojov zasahujú. Keď sa Asadovým jednotkám nepodarilo postúpiť, Rusko zasiahlo ... po predchádzajúcom bombardovaní," povedal hovorca jednej z povstaleckých skupín, ktorú podporuje Turecko.

Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že špeciálne jednotky do Idlib neposlalo, a trvá na tom, že Rusko v Sýrii nemá pozemné armádu. Podľa ruského úradu sú informácie o ruskej intervencii mylné. "V Sýrii neboli a nie sú žiadne ruské pozemné sily," tvrdí úrad. "V zhode s rusko-tureckými dohodami sú iba pozorovateľské stanovištia ruskej vojenskej polície okolo idlibskej nebojové zóny, z ktorých spolu s tureckými kolegami sledujeme dodržiavanie prímeria," uvádza sa vo vyhlásení ministerstva.

Rusko vyzvalo NATO na nastolenie kontaktov medzi vojenskými expertmi
Rusko vyzvalo Severoatlantickú alianciu, aby sa nastolili pravidelné kontakty medzi vojenskými expertmi oboch strán v štruktúre Rady Rusko-NATO (RNC). V rozhovore pre štvrtkové vydanie nemeckého denníka Rheinische Post to uviedol ruský minister... Čítať ďalej
18 | 07 | 2019 | TASR




Vo viac ako dvojmesačnej operácií ruská a Asadova, vojská nezaznamenali takmer žiadne územné zisky, napriek svojej početnej aj technologickej prevahe. Podľa rebelov ide o jednu z mála ofenzív, ktorá sa nevyvíja podľa predstáv Moskvy, ktorá v Sýrii vojensky zasahuje od roku 2015. Ako rozhodujúci sa zatiaľ ukazujú dodávky zbraní rebelom z Turecka, a najmä protitankové strely, ktoré vraj pôsobia nepriateľovi značné straty.

Pri bombardovaní, ktoré podniká ruská armáda a jej spojenci, od začiatku ofenzívy zahynulo podľa bilancie Sýrskej organizácie pre ľudské práva (SOHR) 590 civilistov, pri útokoch radikálov padlo 45 civilistov. Pred bojom utieklo z domovov cez 330.000 ľudí.

CYKLISTIKA: Simon Yates je víťazom úvodnej pyrenejskej etapy na Tour de France
Britský cyklista Simon Yates sa stal víťazom štvrtkovej 12. etapy na 106. ročníku pretekov Tour de France. Trasa z Toulouse do Bagneres-du-Bigorre (209,5 km) bola prvou pyrenejskou a 26-ročný jazdec tímu Mitchelton-Scott triumfoval v šprinte... Čítať ďalej
18 | 07 | 2019 | SITA