Silné výbuchy otrasili centrom Minska. O život prišla jedna žena (FOTO, VIDEO)
04 | 07 | 2019 I Imrich Kovačič

Oslavy Dňa nezávislosti v bieloruskom hlavnom meste Minsk sa zmenili na tragédiu. Minimálne dva výbuchy otrasili mestom uprostred oslnivej ohňostrojovej show a rozbili okná v okolitých budovách. Minimálne jedna osoba prišla v súvislosti s týmto incidentom o život.


Tisíce fanúšikov sa nahrnuli do centra Minsku, aby si pripomenuli Deň bieloruskej nezávislosti, ktorý sa každoročne oslavuje 3. júla, s cieľom vychutnať si tradičný ohňostroj. Niečo sa však zrejme pokazilo. Sotva tri minúty do spustenia ohňostrojovej show nastal hlasitý výbuch, po ktorom nasledovali zvuky rynčiaceho skla. Udalosť je zaznamenaná aj na na viacerých videách rôznych divákov, kde v pozadí počuť aj všetky zvuky. Z miesta výbuchu možno videť aj škvrny sivastého dymu, kroré sa miešajú s pokračujúcim ohňostrojom, osvetľujúcim nočnú oblohu.



Asi pol minúty od prvého výbuchu sa ozve ďalšia silná explózia, ktorá rozbije ešte viac okien a vyvolá paniku sprevádzanú výkrikmi.


https://youtu.be/OhuyA2BBZDc

Svedkovia uvádzajú, že výbuchy rozbili okná v miestnom športovom centre a niekoľkých blízkych bytových komplexoch. Najmenej štyria ľudia boli pri incidente zranení, vrátane jedného smrteľného zranenia ženy, ktorá bola údajne zasiahnutá kovovým črepom z rozbitého zariadenia na obsluhu ohňostroja. Zranená žena bola okamžite ošetrená záchranármi, ale svojim zraneniam  na mieste podľahla. 



Fotografie zo scény ukazujú záchranárov, ktorí bojujú o život zakrvavenej ženy, ležiacej na zemi.


Presná príčina výbuchov je zatiaľ nejasná.