Matovič chce predvolebnú koalíciu s KDH. Hlina tvrdí, že jeho pomoc nepotrebuje
30 | 06 | 2019 I Roman Suchý, TASR

Líder opozičného hnutia OĽaNO Igor Matovič ponúkol predsedovi neparlamentného KDH Alojzovi Hlinovi vytvorenie predvolebnej koalície.









Hlina reagoval, že KDH Matovičovu pomoc nepotrebuje, prípadná spolupráca by sa podľa neho mala dohadovať mimo kamier. Vie si predstaviť akýsi „pakt o neútočení“ či inú predvolebnú koordináciu opozičných strán. Uviedol to v diskusnej relácii TA3 V politike.

Založenie Matovičovej platformy Odvážne podľa Hlinu nedáva žiadnu logiku. „Ja sa pýtam, prečo sa až teraz stal odvážnym, keď je tesne pred voľbami, a keď sa vie, že je problém,“ povedal. Myslí si, že dobrí „marketéri“, ako sú Igor Matovič alebo Andrej Kiska, iba vycítili, že ľudia hľadajú protiváhu proti prívalovej vlne liberalizmu. „Kresťan nie je Slovák, ktorý chce ísť do politiky,“ poznamenal Hlina.

Matovič si nemyslí, že by mali politici súťažiť o to, kto je autentickejší kresťan. „Chceme dať ponuku tým ľuďom, ktorí KDH alebo iné kresťanské strany nedokážu voliť,“ zdôvodnil vznik platformy Odvážne. Iba šesť kresťanov zo 100 na Slovensku podľa neho volí kresťanské strany. Zabrániť chce tomu, aby voliči neuprednostnili „kotlebovcov“ alebo Štefana Harabina.

Hlina komentoval aj svoju neúčasť na obede demokratických opozičných strán so Zlaticou Kušnírovou. „My sa tohto zúčastňovať nebudeme, lebo je to za hranou. Ľudia chcú mať stretnutia s výsledkom,“ povedal. Prekážala mu forma, pozvanie cez kamery aj zneužívanie emócií.