Koniec plešatosti. Vedci vytvorili vlasy z kmeňových buniek
29 | 06 | 2019 I Imrich Kovačič
Experti z kalifornského výskumného ústavu Sanford Burnham Prebys, vytvorili prirozene vyzerajúce vlasy, ktoré normálne rastú z ľudskej kože. Využili k tomu takzvané pluripotentné kmeňové bunky. ide o úspech, ktorý by mohol priniesť revolúciu do vlasovej starostlivosti a celého priemyslu, ktorý sa okolo nej a plešatosti točí.

Autori o svojom úspechu informovali odbornú verejnosť na konferenci Medzinárodnej spoločnosti pre výskum kmeňových buniek. Novú technológiu si už licencovala spoločnosť Stemson Therapeutics.
Plešatosť predstavuje potencionálne obrovský trh. Len v Spojených štátoch týmto zdravotným problémom trpí asi 80 miliónov mužov, žien a detí. Príčinami sú genetika, vek, liečba rakoviny, ale tiež popáleniny a rôzne zdravotné problémy. Stráta vlasov je tiež často spojovaná s extrémnymi emocionálnymi problémami, ktoré môžu znižovať kvalitu života a prispievať k úzkosti a depresii.

„Náš nový postup, ktorý sme práve popísali, konečne prekonáva technologické bariéry, ktoré bránili tomu, aby náš objav mohol fungovať v reálnom živote,“ uviedol profesor Alexej Terskikh, vedúci výskumu. „Teraz máme skutočne robustnú a vysoko kontrolovateľnú metódu pre vytváranie prirodzene vyzerajúcich vlasov, ktoré rastú z kože. Využívame k tomu obnoviteľný zdroj ľudských kmeňových buniek. Jedná sa o kritický prielom vo vývoji prostriedkov proti plešatosti založených na bunečnom výskume,“ dodal.

Terskikh študuje typ buniek v takzvanej dermálnej papile, ide o spojovacie tkanivo, v ktorom sú krvné kapiláry privádzajúce živiny pre vlasovú cibulku. Tamojšie bunky kontrolujú rast vlasov, jeho silu, dĺžku a tiež aj rastový cyklus. Už pred štyrmi rokmi sa jeho tímu podarilo týmto postupom nechať vyrásť vlasy na myšiach. Vtedy bol ale celý proces ešte nekontrolovateľný a potreboval poriadne vylepšenia. Nový postup to ale rieši komoplexne celé.

Jeho základom je akási mriežka, ktorá je vyrobená z rovnakého materiálu ako vstrebateľné stehy. Ta tvorí kostru, ktorá udává smer rastu vlasov a súčasne pomáha implantovaným kmeňovým bunkám. Nakoniec sa mriežka vstrebá do tela. Vedci si úspešnosť tohoto postupu overili pri rôznych experimentoch na bezsrstých myšiach. Teraz ostáva už len posledný krok, ešte všetko otestovať na ľudských dobrovoľníkoch.