Na Slovensko sa dostalo 21 ton mäsa napichaného antibiotikami
28 | 06 | 2019 I Imrich Kovačič

Rýchly výstražný systém pre potraviny odhalil mäso spornej kvality. Bravčové mäso z Belgicka dorazilo na Slovensko už začiatkom júna, aby z neho pri ďalšom spracovaní vyrobili mäsové produkty pre zákazníkov obchodov.


Namiesto toho, aby sa do našej krajiny dostal zdravý výrobok, vhodný na konzumáciu, doviezlo sa 21 ton chladených bravčových polovíc s obsahom antibiotík. Na situáciu upozornil Rýchly výstražný systém pre potraviny RASFF. 


„Vzhľadom na to, že dodávka mäsa bola 1. júna 2019, momentálne prebiehajú šetrenia o distribúcií respektíve spracovaní tohto mäsa, aby sme mohli vydať opatrenie,“ povedala Paulína Kojnok zo Štátnej veterinárnej a potravinovej správy.


Napriek tomu, že zásielka tohto mäsa dorazila na Slovensko už začiatkom júna o výstrahe sa verejnosť dozvedela iba včera. To znamená, že už uplynul takmer mesiac, odkedy sa mäso nadopované antibiotikami dostalo na náš trh.


Za túto dobu mohlo byť samotné mäso alebo z neho spracované výrobky predané. „Ak predávali čerstvé mäso, tak sme ho zjedli. Pokiaľ išlo do výroby, teda do mäsa a mäsových výrobkov, tak toto všetko sa momentálne zisťuje a výrobky sa zastavujú,“ povedal Jozef Bíreš, šéf Štátnej veterinárnej a potravinovej správy.


Kojnok zároveň vysvetľuje, že „antibiotiká všeobecne nesmú byť prítomné v mäse ako ani v iných produktoch určených pre humánnu výživu.“ Ich pozitívny nález totiž môže u človeka vyvolať alergické reakcie a antimikrobiálnu rezistenciu. Teda zníženie účinnosti či dokonca úplnú neúčinnosť antibiotík proti baktériám. Dlhodobý príjem potravín s antibiotikami narušuje aj imunitný systém.


V telách ošípaných sa nachádzalo antibiotikum amoxicilín. Toto na predpis viazané liečivo predpisujú lekári svojim pacientom na liečbu rôznych infekcií. Usmrcuje totiž baktérie, ktoré tieto infekcie vyvolávajú.


Mäso s obsahom antibiotík sa už na trhy európskych krajín dostalo aj v minulosti. Napríklad v roku 2013 objavili štátni kontrolóri vysoké množstvá antibiotík v kuracom mäse len pár hodín po tom, čo poľské médiá priniesli informáciu o používaní antibiotík v chovoch kurčiat v Poľsku.