NSA bola opäť prichytená pri ilegálnom zbieraní údajov o Američanoch
27 | 06 | 2019 I Imrich Kovačič

NSA bola opäť prichytená pri nedovolenom získavaní dát Američanov cez ich telefóny. Stalo sa tak len niekoľko mesiacov po podobnom incidente. Vtedy ic incident prinútil (údajne) očistiť stovky miliónov záznamov získaných bez povolenia FISA.


Agentúra nezákonne nahrala „väčší ako očakávaný “ objem hovorov a textových záznamov od jedného z amerických poskytovateľov telekomunikačných služieb. Udialo sa tak údajne v rámci programu metadátového zberu informácií, ktorý je známy ako oddiel 215.


Vyplýva to z dokumentu, ktorý získala Únia amerických občianskych slobôd v rámci prebiehajúceho súdneho procesu proti agentúre. Z dobre zašifrovaného súboru veľkého objemu dát sa nedá bez prístupu zistiť, ktorého operátora sa incident dotýka a ani koľko „záznamov o podrobnostiach telefonátov“ bolo nezákonne zozbieraných medzi 3. a 12. októbrom 2018.


"Tieto získané dokumenty ďalej potvrdzujú, že program takéhoto dohľadu porušuje akýkoľvek rámec ochrany súkromia a občianskych slobôd," povedal prokurátor Patrick Toomey. „Neexistuje žiadny dôvod na ponechanie tejto dozornej moci v rukách NSA.“


NSA vo svojich vlastných interných dokumentoch odhaľuje, že to „nemá žiaden vplyv na národnú bezpečnosť alebo medzinárodné vzťahy“. Kritici programu, predtým známeho ako StellarWind, poukázali na fakt, že týmto programom nedokázala NSA zastaviť ani jeden teroristický čin. To je totiž oficiálny dôvod agentúry na odposluch na 3 miliárd telefonických hovorov každý deň. Aktivisti sa dožadujú bol program ako celok vyradený.


Agentúra „po ukončení vyšetrovania posúdi rozsah občianskych slobôd a dopadov tohto incidentu na súkromie,“ sľubuje správa, hoci hneď„počiatočné hodnotenie hovorí, že incident mal vplyv na občianske slobody, vzhľadom na okamžitú identifikáciu osôb, procesy mazania nahrávok a nedostatok oficiálnych hlásení.“


Ak neexistuje spravodlivosť pre tých, ktorí porušujú zákon, pretože presne toto robia, prečo by to potom mali prestať robiť?” pýta sa skupina aktivistov a varuje, že "neexistuje žiadny dohľad nad programom”, ktorý zhromažďuje nielen telefónne záznamy a e-maily, ale aj "chatovanie" a "všetko čo sa deje na sieti." Upstream je podľa nich "hlavným programom agentúry, ktorý hromadne sleduje údaje o všetkých a všade. Nielen v Spojených štátoch, ale na celej planéte."