USA a Severná Kórea v zákulisí pripravujú tretie stretnutie Trump - Kim
26 | 06 | 2019 I Imrich Kovačič

Americkí a severokórejskí predstavitelia vedú „zákulisné rokovania“, aby zorganizovali tretí samit medzi Donaldom Trumpom a Kim Čong-unom, prezradil juhokórejský prezident Moon Če-in.


Washington a Pchjongjang sa verejne nestretli, pretože mierové rokovania vo februári na samite v Hanoji skončili bez dohody. Trump a Kim si však vymieňali súkromné listy, ktoré boli opísané ako „krásne“ a „vynikajúce. 


Severokórejskí diplomati obviňovali z neúspechu samitu odmietnutie Washingtonu čiastočne zrušiť sankcie výmenou za dodatočné záruky Pchjongjangu, že upustí od ďalších testov jadrových rakiet s dlhým doletom.


Moon povedal pre médiá, že listová výmena tohto páru dokazuje, že majú stále „ochotu zapojiť sa do spoločného dialógu “ a tvrdil, že stretnutie v Hanoji nebolo neúspechom, ale skôr príležitosťou „dať teraz na rokovací stôl všetko čo chcú“.


Mierová dohoda medzi oboma národmi spočíva na ochote Severnej Kórei denuklearizovať svoj vojenský arzenál. Začiatkom tohto mesiaca Trump tvrdil, že Kim „dodržal svoje slovo“ a zastavil jadrové a raketové testy od ich posledného rokovania. "To je pre mňa veľmi dôležité,” povedal Trump .