Pokrokový ruský raketový systém S-500 SAM je pripravený na sériovú výrobu (VIDEO)
25 | 06 | 2019 I Imrich Kovačič

S-500 Prometeus je pokrokový ruský raketový systém novej generácie s dlhým doletom, ktorý dokončil väčšinu svojich skúšok a je podľa ruského ministra priemyslu a obchodu pripravený prejsť do sériovej výroby.


Vývoj systému je vo svojej „konečnej fáze“ potom, čo bol každý prvok systému testovaný individuálne, povedal Denis Manturov v rozhovore pre Interfax. V súčasnosti pracujeme už iba na kontrole integrity komplexného systému S-500.


Raketový systém S-500 je najnovšou generáciou systémov protivzdušnej obrany s raketami dlhého doletu. Systém vyrába spoločnosť Almaz-Antey, ktorá je popredným ruským dodávateľom vojenskej techniky. Špecifikácie systému zostávajú nateraz utajené, ale podľa vojenských zdrojov a rozhovorov s predstaviteľmi spoločnosti bude mať v porovnaní s terajším S-400 SAM výrazne vylepšené protiraketové schopnosti a to najmä vďaka novému radarovému zameriavaču s postupným zoskupovaním cieľov.


"Všetky hlavné špecifikácie systému protivzdušnej obrany boli potvrdené pri skúškach, a tento je teraz pripravený pre sériovú výrobu," povedal Manutov a dodal, že prvá zásielka systému bude doručená ministerstvu obrany presne podľa plánu.



Očakáva sa, že systém bude schopný v konečnej verzii obsiahnuť aj rakety so stredne dlhým doletom, balistické rakety a medzikontinentálne balistické strely, ako aj hypersonické rakety s rýchlosťou až 5 Mach. Nová generácia rakiet by mala byť schopná dosiahnuť nízku obežnú dráhu zeme, čím by mohol systém slúžiť zároveň aj ako antisatelitná zbraň a podľa niektorých správ by rakety mohli zachytiť medzikontinentálne balistické rakety už v polovici ich letu.