Biely dom potvrdil stretnutia Trumpa s Putinom, Modim, Šim a ďalšími počas G20
25 | 06 | 2019 I Imrich Kovačič

Americký prezident Donald Trump sa stretne individuálne s predstaviteľmi Ruska, Indie, Číny, Turecka, Saudskej Arábie a Nemecka počas tohtoročného hospodárskeho samitu G20 v japonskej Osake.


Trumpovo stretnutie s Vladimírom Putinom bude pravdepodobne zahŕňať diskusiu o Iráne, Ukrajine, Sýrii a otázkach kontroly zbrojenia. Stretnutie pravdepodobne opäť pozdvihne prezidentových kritikov. Stále sa totiž snažia vystopovať poznámky jeho tlmočníka z predchádzajúceho stretnutia oboch vodcov. 


"Prezident bude spokojný s akýmkoľvek výsledkom" jeho stretnutia s čínskym prezidentom Ši Ťin-pingom . Trump sa nestretol so Šim od posledného samitu G20 v Buenos Aires. Je však pripravený urobiť kľúčové rozhodnutie o možnom zavedení dodatočných ciel na čínsky tovar vo výške 300 miliárd USD. Trump sa rozhodne až po stretnutí.


Rovnako počas samitu prebehne aj stretnutie s nedávno znovuzvoleným indickým premiérom Narendrom Modim, a to na trojstrannom stretnutí s japonským premiérom Šinzom Abem, aby spoločne prediskutovali „slobodný a otvorený koncept Indo-Tichomorskej spolupráce,“ potvrdil Biely dom ešte minulý mesiac.


Stretnutie s tureckým prezidentom Recep Tayyipom Erdoganom bude pravdepodobne zahŕňať diskusiu o kúpe ruského raketového systému S-400 Tureckom. Tento krok priniesol hrozby sankcií Washingtonu voči Ankare, ktorá bola vylúčená z komplikovaného nadnárodného programu F-35.


Trump bude tiež hovoriť o "eskalácii napätia v Iráne a jeho hrozby pre regionálnu stabilitu" na súkromnom stretnutí so saudskoarabským kniežaťom Mohammedom bin Salmanom medzi štyrmi očami, takisto na pozadí samitu. V pracovnom programe prezidenta USA je tiež stretnutie s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou.