Najnovší ruský vrtuľník Mi-28 otestoval utajovanú protitankovú strelu (VIDEO)
23 | 06 | 2019 I Imrich Kovačič

Najnovšia verzia útočného vrtuľníka Mi-28 už otestovala najmodernejšu ruskú raketu, ktorá môže zasiahnuť a zničiť obrnený cieľ vo vzdialenosti niekoľkých kilometrov.


Modernizovaná verzia Mi-28NM musí prejsť najskôr skúškami v teréne, aby vstúpila do aktívnej služby ruských vzdušných síl. V rámci testu bol na vrtuľník vyzbrojený aj najnovšou protitankovou raketou, aby si armáda overila jej schopnosti.


Zbrane sa ukázali byť natoľko tajné, že aj televízny kanál Zvezda (Hviezda), ktorý je dvorným médiom ministerstva obrany, musela natočené zábery rekiet úplne rozmazať. Názov taktiež ešte nie je oficiálne známi, armáda ho však klasifikuje, ako "viacúčelovú riadenú strely” (v ruštine LMUR).



Zábery ukazujú, že vrtuľník letí smerom k označenému cvičnému cieľu na ktorý odpáli raketu. V priebehu niekoľkých sekúnd cieľ úplne rozbije veľká explózia.


V neoficiálnych dokumentoch sa uvádza, že LMUR je dostatočne silný na to, aby zasiahol akýhokoľvek nepriateľský cieľ v rozsahu až niekoľkých kilometrov. Funkcia rakety tak umožňuje posádke vrtuľníka strieľať na cieľ z bezpečnej vzdialeností bez toho, aby sa vystavila nepriateľskej paľbe.


Ruské médiá uviedli, že ruské armádne letectvo sa plánuje vyzbrojiť až 100 kusmi Mi-28 v jeho najmodernejšej NM verzii. Vylepšený variant najschopnejšieho ruského vrtuľníka je vybavený novým 360 stupňovým radarom, digitalizovanou avionikou a skleneným kokpitom. Vybavený bude tiež najpresnejšími zbraňami typu vzduch-zem.