Irán zverejnil zábery zostrelenia dronu. Pentagon oponuje svojimi zábermi (VIDEO)
21 | 06 | 2019 I Imrich Kovačič

Iránska armáda zverejnila na sociálnych sieťach videozáznam iránskej vzdušnej obrany, ktorá včera zostrelila dron amerického námorníctva. Ukazuje odpálenie rakety a explóziu v momente zostrelenia.


Krátky klip, ktorý bol natočený mobilom, ukazuje odpálenie rakety z iránskej batérie a následnú explóziu cieľa na oblohe. Nasleduje mapa pohybu dronu nad Hormuzským prielivom až do momentu, v ktorom bolo lietadlo zostrelené.



Pentagon vydal vo štvrtok svoje vlastné zábery. Video obsahuje 15 sekúnd čiernobieleho videa, na ktorom je zachytené niečo, čo vyzerá ako stopa dymu zostreleného lietadla.



Ani jedno z videí definitívne nespresňuje, či sa streľba uskutočnila nad medzinárodnými vodami alebo v rámci iránskeho vzdušného priestoru, čo je bodom sporu medzi Washingtonom a Teheránom. Zdá sa, že iránske video aspoň čiastočne potvrdzuje, že raketa bola vystrelená z brehu a teda z pevniny, odkiaľ zasiahla cieľ, ktorý sa najpravdepodobnejšie nachádzal v iránskom vzdušnom priestore.


Ústredné veliteľstvo USA (CENTCOM) vo svojom vyhlásení označilo incident za „nevyprovokovaný útok“ a poprelo tvrdenia Iránu, že v čase zostrelenia letel dron nad iránskym územím.


"Čoskoro to zistíte," povedal americký prezident Donald Trump na otázky, aby predložil dôkazy.


Teherán tvrdí, že americký dron porušil jeho vzdušný priestor, a prisľúbil, že podnikne všetky potrebné opatrenia na svoju ochranu, ak bude napadnutý. Iránsky minister zahraničných vecí Javad Zarif napísal presné súradnice miesta, kde bol dron zostrelený. Podľa nich dopadol do oblasti iránskych teritoriálnych vôd. Zarif dodal, že časti zostreleného amerického dronu boli zozbierané z mora.