AKO ZAREAGUJE? Amnesty International vyzvala Lajčáka, aby aj Slovensko prispelo k ochrane utečencov
21 | 06 | 2019 I TASR

Slovensko by malo v rámci vlastných politík aj na úrovni Európskej únie prispieť k vytvoreniu bezpečných legálnych ciest pre ľudí na úteku a migrujúcich. Ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka k tomu listom vyzvala organizácia Amnesty International. Lajčák prisľúbil, že odpovie.


AI poukazuje na to, že členské štáty EÚ ani v minulom roku nedokázali zreformovať pravidlá pre udeľovanie azylu alebo dohodnúť sa na spoločnom systéme zdieľanej zodpovednosti. "To spôsobuje, že štáty v prvej línii migrácie stále znášajú neúmernú záťaž pri spracovávaní žiadostí o azyl a ľudia dlhodobo trpia v táboroch s nedostatočnou kapacitou a často v hrozných podmienkach," opisuje.

ČO BUDE NASLEDOVAŤ? Lídri EÚ sa nedohodli na najvyšších pozíciách, zvolali krízový summit
Lídri členských krajín sa v piatok na summite EÚ v Bruseli nedohodli na obsadení top pozícií v Únii. O tých by sa malo znova rokovať na krízovom summite 30. júna. Písali o tom agentúry AFP a AP. Čítať ďalej
21 | 06 | 2019 | TASR


Výsledkom sú podľa organizácie tisícky ľudí, ktorí na ceste zomreli alebo sa museli vrátiť do krajín, kde im hrozí svojvoľné zadržanie, násilie a zneužívanie. "Prijatím podielu zodpovednosti pri ochrane ľudí na úteku môžu vlády predstavovať skutočný príklad pre občanov a občianky a investovať tak do budúcnosti a životov ľudí," myslí si AI.

"Pán minister po doručení listu odosielateľovi odpovie a v rámci slušnosti mu túto odpoveď dá na vedomie skôr, ako by sme jej obsah komentovali verejne," uviedol pre TASR šéf tlačového oddelenia rezortu Juraj Tomaga s tým, že slovenský postoj a aktivity v kontexte problematiky utečencov a migrácie rezort komunikuje priebežne.

VÝROČIE: Pred 78 rokmi napadli Nacisti Sovietsky zväz. Táto udalosť začala "Veľkú vlasteneckú vojnu"
Piesňami vojnových rokov a pamätnými podujatiami v parkoch, múzeách, divadlách a knižniciach v Moskve, Petrohrade a mnohých ďalších mestách si ľudia v Ruskej federácii pripomenú Deň pamiatky a smútku. Počas tohto dňa spomínajú na výročie napadnutia... Čítať ďalej
21 | 06 | 2019 | TASR