Pentagon tvrdí, že „dokázal“ vinu Iránu za útoky na tankery. Tentokrát už vo farbe
18 | 06 | 2019 I Imrich Kovačič

Americké námorníctvo vydalo nové fotografie následkov útoku na ropné tankery v Ománskom zálive. Fotografie majú ukazovať iránsky motorový čln, ktorý sa približuje k jednému z plavidiel, aby odstránil nevybuchnutú mínu.


Nové obrázky ukazujú rovnakú epizódu, ktorú pred niekoľkými dňami zverejnila americká armáda vo veľmi nízkej kvalite na čiernobielom videu. Nové obrázky sú už jasnejšie a dokonca farebné. Vyzerajú ako "screen-skeny" leteckého záznamu incidentu.




Iránsky čln
Motorový čln sa blíži k japonskému tankeru "Kokuka Courageous"

Obrázky ukazujú motorový čln, o ktorom USA tvrdia, že patrí Iránu. Na ňom sa blíži k japonskému tankeru "Kokuka Courageous" z pravoboku a odstraňuje zariadenie. Pentagon trvá na tom, že fotografie dokazujú priame spojenie útokov s Teheránom.


"Irán je zodpovedný za útok zachytený na videozázname a disponuje takýmito zdrojmi a odbornosťou potrebnou na rýchle odstránenie nevybuchnutej míny," uviedla americká armáda vo vyhlásení.




diera v trupe tankera

Ďalšie fotografie ukazujú dieru v trupe tankera, o ktorej tvrdia, že bola spôsobená inou mínou. Našli  sa dokonca aj odtlačky ruky, ktoré najskôr patria osobe, ktorá odstránila nevybuchnuté zariadenie.




Odtlačok ruky, ktorý má patriť osobe, ktorá odstránila nevybuchnuté zariadenie

„Kokuka Courageous“ a nórsky tanker „Front Altair“ boli poškodené pri plavbe cez Ománsky záliv 13. júna, keď boli zasiahnuté výbuchmi s následným požiarom. USA okamžite z incidentu obvinili Irán a prezident Trump povedal, že dôkazy, ktoré ponúkajú Spojené štáty, dokazujú, že "Irán je podpísaný pod týmito výbuchmi." Teherán tieto obvinenia odmietol a incident označil za "fingovanú operáciu", v ktorých majú Spojené štáty rozsiahle skúsenosti.


NAŽIVO: Pellegrini po rozhovore s Čaputovou. Riešili aj voľbu generálneho prokurátora
Slovenský premiér Peter Pellegrini je dnes druhým hosťom v prezidentskom paláci, ktorý mal tú česť viesť rozhovor medzi štyrmi očami s prezidentkou Zuzanou Čaputovou. Čítať ďalej
18 | 06 | 2019 | Roman Suchý