Všetci sa iba prizerajú ako USA terorizujú Irán
17 | 06 | 2019 I Imrich Kovačič

Amerika sa nevzdáva svojej snahy obviniť Irán z útokov na dva tankery v Ománskom zálive. Iránsky profesor Univerzity v Teheráne a odborník na medzinárodné vzťahy, Seyed Mohammad Marandi si nemyslí, že by to bol Irán. Ponúkol svoje argumenty a spochybnil americký príbeh o zlej islamskej republike.


Načasovanie útokov, ako poznamenáva profesor Marandi, bolo nepochybne dosť zvláštne.


“Tieto útoky sa odohrali v čase, keď japonský premiér prišiel do Teheránu po 41 rokoch. Stalo to doslova hodinu pred jeho stretnutím s iránskym lídrom Ajatolláhom Chameneím.” ponúka svoj pohľad profesor.


Vzhľadom na to, že jeden z tankerov patril japonskej lodnej spoločnosti Kokuka Sangyo, je z hľadiska načasovania nanajvýš „zrejmé, že Iránci by sa do takejto veci nezapojili,“ vysvetľuje ďalej.


Avšak s pomocou mainstreamových západných médií sa Bielemu domu darí vykresľovať Irán v tom najhoršom svetle. Nie je teda žiadnym prekvapením, že toľko krajín je ochotných veriť takýmto náročným tvrdeniam.


USA minulý rok jednostranne vypovedali spoločnú jadrovú dohodu a uvalili na Irán sankcie. V máji tohto roku zrušili aj výnimky, ktoré umožňovali vybraným krajiná kupovať ropu z Iránu bez toho, aby museli čeliť sankciám USA.


Marandi vysvetlil, že Irán nemá záujem rokovať s USA, pokiaľ sa Washington nevráti k napĺňaniu jadrovej dohody a nezastaví ekonomický terorizmus proti Iránu.


Na spoločnej minužlotýždňovej tlačovej konferencii s japonským premiérom Šinzom Abem, iránsky prezident Hassan Rouhani povedal, že hlavnou príčinou napätia v regióne je americká hospodárska vojna proti Iránu.


Iránsky najvyšší vodca Ajatolláh Chameneí povedal Abemu počas stretnutia, že Irán už neverí USA. Dodal, že žiadny múdry a hrdý národ nemôže rokovať pod tlakom a ešte aj nemať žiadnych partnerov na rokovanie. Irán iba čelí tlaku, ale nikto s ním nerozpráva. Všetci sa iba prizerajú a Irán je v tom sám.