Tokayev nahradí v čele Kazachstanu po troch desaťročiach „otca národa“, Nazarbajeva
10 | 06 | 2019 I Imrich Kovačič

Po odstúpení Nursultana Nazarbajeva, prechádza Kazachstan zmenou vedenia. Podľa predbežných výsledkov volieb bude s najväčšou pravdepodobnosťou nástupcom v čele štátu Kassym-Jomart Tokayev, ktorý získal viac ako 70% odovzdaných hlasov.


Kazachstan sa rozprestiera medzi Ruskom a Čínou a je významným energetickým hráčom v regióne. Od získania nezávislosti, v roku 1991 má po prvýkrát novú hlavu štátu.


V nedeľu sa v Kazachstane otvorilo 9.000 volebných miestností pre voľby prezidenta krajiny. Voliči si mohli vybrať zo siedmich kandidátov. V krajine so 16 miliónmi ľudí bolo zaregistrovaných približne 12 miliónov voličov.


Volebná komisia informovala, že účasť dosiahla viac ako 70 percent, čo v skutočnosti nie je nezvyčajne vysoké číslo pre túto obrovskú stredoázijskú krajinu. V predchádzajúcich voľbách, v roku 2015 sa zúčastnilo hlasovania až 95,21 percenta, pričom takmer 98 percent z nich bolo odovzdaných v prospech vtedy víťazného kandidáta.




Nedeľné voľby boli viac o potvrdení mandátu Nazarbajevovho nástupcu, Kassyma-Jomarta Tokajeva. Ten bol predtým hovorcom parlamentu, ktorý sa postavil do čela štátu po tom, ako v marci odstúpil z funkcie politický veterán a tridsať rokov úradujúci prezident Nursultan Nazarbajev.
Kazašská ústava v takomto prípade uvádza, že osoba, ktorá nastúpi do funkcie prezidenta, má plné prezidentské právomoci až do konca funkčného obdobia svojho predchodcu. Tokajev sa však rozhodol pre predčasné voľby, aby sa tak stal nespochybniteľnou hlavou štátu. Prvé výsledky naznačujú, že vyhral už v prvom kole so ziskom viac ako 70 percent odovzdaných hlasov.


Voľby boli pozoruhodné aj pre rekordný počet kandidátov, ktorí sa na ňom zúčastnili. Okrem Tokajeva, kandidovalo do úradu až šesť kandidátov, vrátane komunistu, konzervatívneho tradicionalistu, ktorý mal počas kampane k dispozícii zlatom vyšívané kazašské oblečenie a prvú kandidátku, ktorá je v súčasnosti poslankyňou parlamentu.


„Verím, že vďaka múdrosti obyvateľov Kazachstanu budeme úspešní a prekonáme všetky výzvy,“ povedal Tokajev. Kampaň označil za pozoruhodne zdvorilú a konštruktívnu, pretože ostatní kandidáti mali možnosť prezentovať svoje názory a vízie konkurenčným a transparentným spôsobom.


Volebný pozorovatelia uviedli, že hlasovanie prebiehalo hladko a bez vážnych incidentov. Približne 100 ľudí bolo zadržaných za účasť na neschválenom proteste, ale vo všeobecnosti je situácia v krajine pokojná.