Hlavná čínska automobilka GWM otvorila svoj montážny závod v Rusku
06 | 06 | 2019 I Imrich Kovačič

Jeden z najväčších čínskych výrobcov automobilov, spoločnosť Great Wall Motors (GWM), otvoril nový závod na kompletnú montáž svojich vozidiel značky Haval v západnom regióne Ruska, v Tule. Počiatočná investícia do projektu v priemyselnom parku Uzlovaja predstavovala 500 miliónov dolárov. GWM by mala v budúcnosti investovať ďalších 300 miliónov dolárov do tohto závodu.


Podnik doteraz vytvoril v regióne 800 nových pracovných miest, pričom spoločnosť sa zaviazala vytvoriť ďalších 1 000 pracovných miest v druhej etape realizácie projektu.


Očakáva sa, že nový montážny závod, ktorý sa nachádza 40 kilometrov od mesta Tula, bude ročne vyrábať až 80 000 vozidiel, pričom podiel pôvodne vyrobených automobilov bude v počiatočnom štádiu predstavovať len 30%.


Čínska automobilka plánuje postupne zvyšovať lokálnu produkciu, pričom sa predpokladá, že výroba sa zvýši na 150 000 automobilov ročne.


Kšefty popri práci? Šéf daňových kriminalistov doteraz odmieta vysvetliť svoj veľký majetok
Šéf daňových kriminalistov Ľudovít Makó vlastní viacero nehnuteľností a rozľahlý areál pri svojej rodnej obci Jelenec. Pôvod majetku ale odmieta vysvetliť, informujú Aktuality.sk. Čítať ďalej
06 | 06 | 2019 | Zuzana Vargová

„S výrobným závodom v Tule pomáhame stimulovať najmä miestny ekonomický rozvoj, ktorý je súčasťou spoločnej iniciatívy Novej hodvábnej cesty (Belt and Road Initiative),“ povedal novinárom Wei Jianjun, predseda predstavenstva Great Wall Motors.


Závod je tak prvou montážnou linkou spoločnosti v zahraničí. Podnik, ktorý zvládne všetky fázy výroby vrátane lisovania, zvárania, lakovania a integrovanej montáže, bude vyrábať úžitkové vozidlá Haval Sport (SUV), ktoré sú vlajkovou loďou čínskej značky skupiny GWM.


„Verím, že naša globalizačná stratégia má potenciál otvoriť nám dvere na medzinárodné trhy a pomôže značke Haval dostať sa medzi kľúčových hráčov na globálnej scéne automobilového priemyslu,“ povedal Wei.


Automobily z novej továrne budú vyvážané aj do susedných krajín, čím sa plánujú posilniť najmä devízové príjmy predsunutého závodu v Tule. Čínska automobilka podpísala v máji 2014 dohodu o spolupráci s regionálnymi orgánmi, čím sa stala strategickým investorom v priemyselnom parku Uzlovaja.