Turecko nevycúva z obchodu s Ruskom. Ponuka USA nie je „tak dobrá ako S-400“.
04 | 06 | 2019 I Imrich Kovačič

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vyhlásil, že ponuka amerických systémov protivzdušnej obrany Patriot nemôže konkurovať ponuke Ruska s jeho systémami S-400. Turecko nevystúpi z dohody s Moskvou, a to ani napriek tlaku Spojených štátov.


Biely dom sa už dlhšiu dobu s podporou spojencov NATO vyhráža Turecku sankciami za to, že s Moskvou uzavrel dohodu v sume 2,5 miliardy dolárov na nákup systému S-400. USA vyjadrujú obavy o bezpečnosť a nekompatibilitu ruského vybavenia s používanými americkými systémami.


"Máme dohodu, ktorou sme sa zaviazali," povedal Erdogan pred novinármi. „Vycúvať teraz by nemalo zmysel.“


Prezident dodal, že Ankara navrhla spolupracovať s Washingtonom na tejto otázke a požiadala Biely dom, aby jej ponúkol lepšiu dohodu o svojom vojenskom vybavení. Washington to však neurobil.


Americká strana um "nedala tak dobrú ponuku, akou je S-400." Ankara očakáva, že už tento mesiac dostane prvé dodávky ruských systémov. Spojené štáty aj naďalej naliehajú na Ankaru, aby tento nákup zrušila.


Turecko nie je jediným štátom, ktorý čelí odvetným opatreniam z Washingtonu za vojenské nákupy v Rusku. India v minulom roku tiež musela bojovať proti americkým hrozbám sankciami za nákup moderného raketového systému S-400 z Moskvy.