Koľko zarábajú lekári? Tie platy, im budete závidieť!
04 | 06 | 2019 I Roman Suchý

Ak ide o zárobok, nemajú sa prečo sťažovať. Ambulantní lekári v porovnaní s ostatnými na Slovensku zarábajú nadpriemerne. Výška ich odmeny závisí aj od špecializácie.


Kardiológovia, gynekológovia, gastroenterológovia a všeobecní lekári pre deti zarábajú 3-tisíc a viac eur mesačne v hrubom, neurológovia, internisti, klinickí logopédi, dermatovenerológovia či pneumológovia zarobia pod 1 700 eur.

INEKO porovnalo zárobky lekárov, ktorí majú ambulanciu. Platy lekárov sú po očistení nákladov na ambulanciu, zdravotnú sestru, zdravotnícky materiál atď. „V priemere mal súkromný ambulantný lekár v roku 2017 hrubý mesačný príjem vo výške 2 416 eur,"vraví Dušan Zachar pre Plus 1 deň.

Valí sa to na nich z každej strany. Štefunkova firma zarobila na predraženom tendri, opäť
Skenery, projektory alebo monitory, ktoré dodala firma, kde má Ivan Štefunko menšinový podiel, boli predražené. Ten však tvrdí, že o zákazke pre Vysokú školu výtvarných umení nič nevie. Informácie priniesli Aktuality.sk. Čítať ďalej
03 | 06 | 2019 | Aneta Leitmanová


Údaje vychádzajú z priznaných príjmov a nákladov uvedených v účtovných závierkach poskytovateľov. Nie sú v nich zahrnuté nevykázané príjmy, akými sú rôzne poplatky bez pokladničného bločku.

Ešte vyšší plat však majú lekári v nemocniciach. „Jednou z príčin, prečo je v niektorých regiónoch Slovenska a odbornostiach nedostatok ambulantných lekárov, alebo sú mnohí vyššieho veku a mladí nepribúdajú, môže byť aj skutočnosť, že momentálne je pre nich v mnohých prípadoch finančne lukratívnejšie sa zamestnať v nemocnici, resp. ústavnom zdravotníckom zariadení," dodal Zachar.

Dôvodom je mzdový automat, ktorý nemocničným lekárom zaručuje každoročnú valorizáciu platov podľa priemernej mzdy. „Minimálna výška základnej zložky mzdy lekára so špecializáciou (bez príplatkov za služby a nadčasy) predstavovala v roku 2017 sumu 2 031 eur. Samozrejme, že skutočný príjem týchto nemocničných lekárov je vyšší, nakoľko k minimálnej mzde treba prirátať náhrady za pracovnú pohotovosť, preplatené nadčasy, prácu cez víkendy a sviatky a taktiež časť mzdy nad rámec zákonného minima, ktorá bola dohodnutá v kolektívnom vyjednávaní," doplnil.