Ako CBS varovala pred „agresiou“ Moskvy v Arktíde, alebo Fake News bez hanby
03 | 06 | 2019 I Imrich Kovačič

Americký senátor Joe Manchin varoval pred ruskou agresiou v Arktíde a vyjadril obavy, že tam prebiehajú tajné jadrové testy, informovala americká televízia CBS.


Takto manipulujú správy aj tie najväčšie a najrenomovanejšie masové médiá súčasného mainstreamu. Problém je totiž v tom, že senátor vo svojom vystúpení nič také nepovedal. Pre propagandu je však príliš lákavé použiť slovné spojenie „ruská agresia“.


Demokratický senátor zo Západnej Virgínie v priebehu celého rozhovoru pre televíznu stanicu CBS  dokonca ani raz nepoužil slovo „agresia“. To však propagandu nezastavilo v tom, aby ho vložili do titulku videa Face the Nation na svojej webovej stránke, ako aj na svojom účte YouTube.


CBS FACE THE NATION

Senátor v skutočnosti povedal, že podľa neho Rusko momentálne investuje neuveriteľne veľké sumy peňazí a vynakladá obrovské úsilie do svojich arktických oblastí, pretože tvoria významnú časť ich krajiny. "Je neuveriteľné, s akým odhodlaním to robia," hovorí v interview senátor.


Spomenul však, že USA v poslednom čase zaznamenali u Rusov oveľa vyššiu aktivitu v polárnej oblasti, než tomu „bolo počas studenej vojny“. Túto činnosť však nespájal so žiadnymi postrannými motívmi a už vonkonvom ju neoznačil ako agresiu. Namiesto toho vyzval Washington, aby urobil presne to isté, čo robí aj Rusko a aby boli aj USA rovnako aktívnejší v Arktíde, ak nechcú zaostávať.


"Musíme sa udržať na čele. Spojené štáty musia zabrať, aby sme sa uistili, že sme stále lídrom na úplnom vrchole a nie iba ďalšími v poradí,” povedal senátor pre CBS.


O „tajných jadrových skúškach“, ktoré “agresívni” Rusi majú vykonávať niekde v odľahlej ľadovej pustatine, hovorí CBS ako o jasnom fakte. Jediné, čo však o nich senátor Manchin povedal, bolo, že počas jeho nedávnej cesty do tohto regiónu nevidel jediný dôkaz, ktorý by túto informáciu potvrdil. Ak by išlo o malú lokálnu propagandistickú televíziu, dalo by sa to brať ako zlyhanie spravodajstva. Tu však ide o celoštátne televízne spravodajstvo v Spojených štátoch.


Novinári a médiá majú dôležitú úlohu kontroly demokracie. Namiesto toho však rezignujú na svoju povinnosť a v snahe neustále naháňať peniaze z reklám sú ochotní aj klamať v priamom prenose, len preto, aby si zaistili aspoň dočasné prežitie. Toto však bude musieť skončiť a skôr či neskôr, to pochopia aj ich diváci.