„Nelegálne prekážky mieru“: EÚ kritizuje plán Izraela vybudovať nové osady vo východnom Jeruzaleme
02 | 06 | 2019 I Imrich Kovačič

Európska únia odsúdila plány izraelských orgánov rozširovania osád na okupovaných územiach východného Jeruzalemu ako „prekážku mieru“.


V dôrazne formulovanom vyhlásení vydanom v sobotu, EÚ upozorňuje, že vysporiadanie území a expanzia Izraela v oblasti "pokračuje v podkopávaní možnosti ustanovenia Jeruzalemu, ako budúceho spoločného hlavného mesta." Odborníci sa domnievajú, že navrhovaný spoločný dvojštátny prístup k tomuto riešeniu sa javí ako „jediný realistický spôsob“ na dosiahnutie a udržanie mieru medzi Izraelom a Palestínou.


Kritika prichádza bezprostredne po tom, čo izraelskí predstavitelia zverejnili tendre na výstavbu viac ako 800 nových obytných jednotiek vo východnom Jeruzaleme, v osadách Ramot a Pisgat Zeev. Palestínčania považujú východný Jeruzalem za hlavné mesto svojho budúceho štátu, keďže ju vnímajú ako súčasť palestínskych území.  


Izraelské osady sú podľa medzinárodného práva nezákonné.


EÚ tento týždeň kritizovala Izrael aj za demontáž škôl, ktoré boli vybudované pre palestínske deti a financované z prostriedkov EÚ. Brusel vyzval izraelské orgány, aby obnovil tieto zariadenia na rovnakých miestach.