Irán vs. Bolton. Americký jastrab sa ocitol pod slovnou paľbou Teheránu
01 | 06 | 2019 I Zuzana Vargová

Irán dôrazne odmietol tvrdenia poradcu pre národnú bezpečnosť Johna Boltona, že „takmer určite“ stál za útokmi na štyri ropné tankery vo vodách Saudskoarabských emirátov z 12. mája tohto roku.


Hovorca ministerstva zahraničných vecí Abbás Máváví označil obvinenia voči Iránu za smiešne. Povedal, že nikoho neprekvapí fakt, že Bolton tieto tvrdenia uviedol práve na tlačovej konferencii v Spojených arabských emirátoch, teda v krajine, ktorá vyprovokovala rivalitu s Iránom.


"Pán Bolton a iní vojnoví štváči si musia uvedomiť, že strategická trpezlivosť, vysoká ostražitosť a pripravenosť k úplnej obranyschopnosti Iránskej islamskej republiky vychádza zo silného odhodlania jej veľkého národa, ktorý im nedovolí naplniť svoje zlovestné plány na vytvorenie chaosu v krajine a ani regióne."


Bolton sa v Abu Dabí, hlavnom meste Emirátov, stretol s korunným princom Mohammedom bin Zayedom Al Nahyanom. Ten je považovaný za hlavného strojcu Iránsko-amerického konfliktu, keďže je hlavným spolupracovníkom Johna Boltona a ďalších svetových lídrov v tejto oblasti.


Bolton povedal, že tankery boli poškodené „námornými mínami, pochádzajúcimi takmer určite z Iránu“, čo je podľa neho viac než presvedčivý argument. „Kto si myslíte, že by to urobil? Niekto z Nepálu?" vyhlásil.


Jeden z poškodených ropných tankerov patril práve Emirátom. To bol aj hlavný dôvod Boltonových obzvlášť ostrých obvinení. Poškodenie tankerov označil za cielené „sabotážne operácie“, hoci Irán konkrétne neobvinil.