Nórsko oznámilo, že v rozhovoroch o Venezuele nastal pokrok
29 | 05 | 2019 I Peter Králik/TASR
Nórska vláda v stredu ocenila pokrok v rozhovoroch medzi zástupcami venezuelského prezidenta Nicolása Madura a jeho odporcov, ktoré sa konali v škandinávskej krajine.

Nórske ministerstvo zahraničných vecí vo vyhlásení uviedlo, že obe strany prejavili ochotu hľadať "spoločne dohodnuté a ústavné riešenie" pre Venezuelu, ktoré bude zahŕňať "politické, ekonomické a volebné záležitosti".

Podľa tlačovej agentúry AP Nórsko naliehalo na obe strany, aby boli "maximálne opatrné" vo svojich verejných vyhláseniach o rozhovoroch, nech sa nenaruší tento proces a dosiahnu sa výsledky.

Druhé kolo stretnutí tento týždeň v Nórsku prebehlo v období, keď sa celé mesiace stupňovalo napätie medzi Madurom a opozičným lídrom Juanom Guaidóom, podporovaným Spojenými štátmi.

Nórsku sa podarilo zorganizovať rozhovory medzi Madurovou vládou a Guaidóom, uznaným Spojenými štátmi a vyše 50 ďalšími krajinami za dočasného prezidenta Venezuely. Oslo ich pozvalo po tom, ako opozíciou vedené povstanie v apríli "išlo do stratena".

Prvé stretnutie delegátov venezuelskej vlády a opozície sa konalo v polovici mája. Po tomto stretnutí opozičný líder Guaidó ešte bagatelizoval dôležitosť návštevy svojich delegátov v Nórsku, doplnila agentúra DPA.

Španielsky spravodajský portál Alnavío v utorok informoval, že zástupcovia Guaidóa v Osle žiadali nové voľby a dočasnú vládu.

Vysokopostavený predstaviteľ EÚ v Bruseli povedal, že EÚ a Medzinárodná kontaktná skupina pre Venezuelu, pozostávajúca z európskych a latinskoamerických krajín, môžu pomôcť s podporou "uplatňovania dohôd, ktoré možno vzídu z procesu v Osle". To znamená, že kontaktná skupina môže pomôcť s prípravou slobodných a férových volieb, na ktorých sa budú môcť zúčastniť všetky politické sily za rovnakých podmienok, dodal predstaviteľ EÚ.

Venezuela zažíva obrovskú ekonomickú a politickú krízu za prezidenta Madura, ktorý dosiahol pred rokom druhé funkčné obdobie vo voľbách, bojkotovaných väčšinou opozície.

Zúfalá situácia, hyperinflácia a nedostatok tovaru, donútila vyše tri milióny Venezuelčanov opustiť krajinu.