Merkelová otvára ďalší front. Po voľbách začína zbrojiť proti straníckej šéfke CDU
29 | 05 | 2019 I Roman Suchý

Angela Merkelová už nevidí predsedníčku CDU Annegret Kramp-Karrenbauerová ako svoju nástupkyňu. V úrade kancelárky plánuje zostať až do roku 2021, píše Bloomberg.


Annegret Kramp-Karrenbauerová nielenže nedokázala dosiahnuť veľké víťazstvo pre CDU, ale urobila aj množstvo chýb.

Počas doby, ktorá uplynula od čias, kedy bola Annegret Kramp-Karrenbauerová vymenovaná predsedníčkou CDU, sa jej "podarilo" nielen stratiť podporu mnohých voličov, ale sa tiež pokúšala "uvoľniť" situáciu v strane neúspešným pokusom o rezignáciu Merkelovej.

Podľa úradníkov, ktorí hovorili s agentúrou Bloomberg, je Merkelová presvedčená, že sa Kramp-Karrenbauerová nedokáže vyrovnať so svojimi povinnosťami. Momentálne ma kancelárka v pláne zostať pri moci až do roku 2021, kedy jej bude končiť funkčné obdobie.

Fiasko Kramp-Karrenbauerovej ukázalo, že rozhodovanie CDU v Nemecku je úplne chaotické. Napriek tomu, že v dňoch 2. a 3. júla budú musieť predsedovia spolkových strán usporiadať schôdzku, aby podrobne preskúmali dôvody svojej porážky vo voľbách do Európskeho parlamentu. Schôdzka bude pravdepodobne kulisou pre "nepríjemné stretnutie" medzi Merkelovou a jej bývalou chránenkyňou Kramp-Karrenbauerovou.

ČR: Nech ide Babiš na detektor lži, vyzval premiéra spevák Koller na proteste
Vo veľkých českých mestách sa v utorok konali demonštrácie za nezávislosť justície a proti vymenovaniu Marie Benešovej za ministerku spravodlivosti. Protesty však obišli Prahu, kde sa desaťtisíce demonštrantov schádzali počas uplynulých týždňov,... Čítať ďalej
29 | 05 | 2019 | tasr


Merkelová sa údajne pevne rozhodla a "už nebude míňať svoj politický kapitál na pomoc Kramp-Karrenbauerovej". Teraz, keď jej kancelárka odovzdala vedenie strany CDU, bude pre ňu ťažšie ovplyvniť stranícky kurz. Očakáva sa, že čím viac politických problémov nastane na ceste Kramp-Karrenbauerovej, tým aktívnejšie bude vyvíjaný tlak na kancelárku, aby odišla z funkcie.

Vymenovanie Kramp-Karrenbauerovej malo poskytnúť CDU nové manažérske rozhodnutia a prilákať nových voličov po osemnástich rokoch predsedníctva Merkelovej. Namiesto toho sa však počet voličov CDU v posledných voľbách do Európskeho parlamentu znížil o sedem percentuálnych bodov a klesol pod 30%. Mnoho voličov prešlo k "Zeleným".

Kramp-Karrenbauerová opakovane robila nepríjemné chyby, napríklad keď povedala neslušný vtip o transsexuáloch. Pri inej príležitosti zas hovorila o "nadmernom vplyve" internetových aktivistov, ktorí publikovali vírusové video kritizujúce CDU.