Boltona pre jeho kritiku raketových skúšok označila KĽDR za vojnového štváča
27 | 05 | 2019 I tasr

Predstavitelia Severnej Kórey (KĽDR) označili v pondelok poradcu prezidenta USA pre národnú bezpečnosť Johna Boltona za "vojnového štváča" a "ľudský nepodarok". Išlo o reakciu na Boltonove sobotňajšie vyjadrenia o tom, že KĽDR nedávnou sériou skúšok rakiet krátkeho doletu porušila rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN. Píše o tom agentúra AP.


Severokórejská oficiálna tlačová agentúra KCNA v pondelok sprostredkovala vyhlásenie nemenovaného predstaviteľa ministerstva zahraničných vecí KĽDR, ktorý povedal, že Pchjongjang má právo preverovať prostredníctvom raketových skúšok svoju obranyschopnosť.

Bolton v sobotu počas návštevy Japonska uviedol, že Severná Kórea 4. a 9. mája testovala balistické strely krátkeho doletu, čím ukončila prestávku v odpaľovaní rakiet, ktorá sa začala koncom roka 2017.

"Rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN zakazujú Severnej Kórei odpaľovať akékoľvek balistické strely. Pokiaľ ide o porušenie rezolúcií Bezpečnostnej rady OSN, o tom niet pochýb," podotkol v tejto súvislosti Bolton.

Nové skúšky sú vnímané ako snaha vyvinúť tlak na kompromis zo strany Washingtonu - bez toho, aby zároveň spôsobili stroskotanie rokovaní.