V Británii to vrie. Dôvodom je Československo a ŠTB
20 | 05 | 2019 I Zuzana Vargová

Britský labouristický poslanec Geoffrey Robinson sa ostro ohradil proti obvineniam zo špionáže pre niekdajšie komunistické Československo. Informáciu priniesol Daily Mail.


Podľa nich Robinson odovzdal Čechom pri 51 stretnutiach v rokoch 1966 až 1969 87 informácií, ktoré sa týkali programu jadrových ponoriek Polaris. Údajne dodal tiež informáciu o stiahnutí britských vojakov z vtedajšieho Západného Nemecka.

Informácie pochádzajú z pražského archívu bezpečnostných zložiek a obsahujú aj opis Robinsonovho kontaktu zo sovietskymi agentmi KGB.

Osemdesiatročný Robinson označil informáciu za "úplný výmysel a lož", píše Daily Mail. Jeho hovorca povedal, že "sú to hanlivé a mylné obvinenia a Robinson ich dôrazne odmieta". "Obvinenia, zjavne založené na dokumentoch zhromaždených českými úradmi v 60. rokoch, sú úplným výmyslom. Pán Robinson nikdy žiadnemu zahraničnému agentovi neodovzdal tajné vládne dokumenty ani informácie," povedal hovorca.

Československá ŠtB sa podľa denníka o Robinsona začala zaujímať, pretože sa domnievala, že má prístup k vtedajšiemu ministrovi zahraničia Georgi Brownovi a ministrovi obrany Denisovi Healeymu. Dostal krycie meno KARKO a bol označený za "najproduktívnejší zdroj" v Británii.

Prípad je podľa denníka v archívnej dokumentácii popísaný na 390 stranách, kde sa dá dočítať, ako bol Robinson pre spoluprácu získaný prostredníctvom darov a schôdzok v exkluzívnych reštauráciách a kluboch. Popisuje sa tiež nadviazanie vzťahu s českým agentom Karlom Pravcom.

Na konferencii labouristov v Brightone v roku 1966 sa údajne Robinson zoznámil s Healeym a pre Štb bola spolupráca s zisková.

Robinson vraj žiadal, aby sa z touto informáciou zaobchádzalo "opatrne", pretože keby sa ukázalo, kto je zdrojom, malo by to pre neho nepríjemné následky. Pravec bol v roku 1969 náhle odvolaný z československého veľvyslanectva, kde pôsobil, a spolupráca skončila.

Robinsonov hovorca povedal, že preklad jediného dokumentu, ktorý mal možnosť vidieť, tlač tvrdenie nepotvrdzuje. "Popisuje ho Robinsona ako tajomníka ministra obrany, pána Healeyho", povedal hovorca s tým, že Robinson nikdy ako Healeyho tajomník nepôsobil.

Grendel zostane s OĽaNO, do strany Kisku sa nechystá
Poslanec Národnej rady SR a bývalý šéf neparlamentného hnutia NOVA Gábor Grendel bude v budúcoročných parlamentných voľbách kandidovať za OĽaNO. Čítať ďalej
20 | 05 | 2019 | Peter Králik/TASR


Daily Mail dnešný článok obohatil Robinsonovým životopisom, v ktorom nechýbajú informácie o jeho pôžičke 373.000 libier, ktorú poskytol členovi kabinetu Peterovi Mandelsonovi na dom. Obaja kvôli tomu museli v roku 1999 odstúpiť.

Robinson je opísaný ako bohatý človek s majetkom až 30 miliónov libier.  Do parlamentu bol zvolený už v roku 1976, avšak keď sa dostal Tony Blair do čela labouristov v roku 1994, Robinson nebol povýšený. V rokoch strávených "v tieni" venoval energiu na rozvíjanie svojho bohatstva a stal sa najbohatším labouristickým poslancom. Bolo o ňom známe, že pri sebe nemával nikdy menšie ako päťdesátilibrové bankovky.

Dohliadal na financie firmy British Leyland, hoci k tomu nemal žiadnu teoretickú prípravu, a potom postúpil do vedenia firmy Jaguar. Do roku 2008 vlastnil politický magazín New Statesman.

V čase, keď bol Gordon Brown ministrom financií, sa stal pokladníkom labouristickej vlády a kľúčovým členom ministrovho okruhu. Jeho hviezda zhasla, keď sa objavila informácia o nepriznanej pôžičke Mandelsonovi. Mandelson sa ešte stihol vrátiť do vysokej politiky, Robinson nie. Pomstil sa v roku 2000, keď zverejnil memoáre o svojom pôsobení v Labouristickej strane za éry Tonyho Blaira, napísal Daily Mail.