Bagdad nedovolí Washingtonu využiť svoje územie na vojnu proti Iránu
15 | 05 | 2019 I Imrich Kovačič

Irak nechce novú „ničivú“ vojnu na Blízkom východe a nedovolí USA, aby využili územie Iraku na vojenskú akciu proti susednému Iránu, povedal dnes veľvyslanec Bagdadu v Moskve.


„Irak je suverénny národ a nedovolíme, aby [USA] využili naše územie,“ opovedal na tlačovej konferencii v Moskve Haidar Mansour Hadi, iracký veľvyslanec v Rusku, keď dostal otázku na postoj Iraku k rastúcemu napätiu v regióne, ktorý je poháňaný sporom medzi Washingtonom a Teheránom.



Veľvyslanec vyjadril nádej, že „sa nič nestane“ a nakoniec dodal, že jeho národ „nechce novú ničivú vojnu v regióne“ . Tiež povedal, že Bagdad by sa mohol pokúsiť využiť svoje úzke väzby s USA a Iránom na odľahčenie napätia. “Irak dal jasne najavo, že chceme byť súčasťou riešenia a nie súčasťou problému.”


Svoje vyjadrenie poskytol v súvislosti s obavami, že na Blízkom východe sa schyľuje k novej vojne. V stredu USA nariadili čiastočnú evakuáciu svojho veľvyslanectva v Bagdade a konzulátu v Erbile v irackom Kurdistane po tom, čo minister zahraničných vecí Mike Pompeo vyhlásil, že „iránske aktivity“ ohrozujú americké lokality a jednotky v Iraku.


Tento krok podnietil Nemecko a Holandsko, aby zastavili svoje misie v Iraku, zamerané na výcvik miestnych ozbrojených síl.


Minulý týždeň americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo navštívil Bagdad a povedal novinárom, že USA majú obavy z údajne zvýšenej iránskej aktivity, ktorá by mohla ohrozovať suverenitu Iraku.


Napätie medzi Washingtonom a Bagdadom sa vystupňovalo bezprostredne po tom, čo USA jednostranne odstúpili od iránskej jadrovej dohody z roku 2015 a opätovne uložili na Teherán sankcie. Podľa Bagdadu tým ohrozili bezpečnosť okolitých krajín v regióne. Bagdad rovnako tvrdí, že sa cíti poškodený niektorými reštriktívnymi opatreniami, ktoré zamedzujú Iraku v obchodovaní s Iránom.


Zvýšený tlak Ameriky rozhneval aj samotný Teherán. Iránsky najvyšší predstaviteľ Ayatolláh Ali Khameneí povedal, že jeho národ nepristúpi na žiadnu novú jadrovú dohodu s Washingtonom. Vyjadril však svoju vieru, že oba národy sa nezúčastnia na žiadnom vzájomnom vojenskom konflikte, pretože ani jedna strana „nehľadá vojnu“.