Komentár Nikolaja Bobkina: Trump sa približuje k červenej čiare - vojenský konflikt s Iránom
11 | 05 | 2019 I Nikolaj Bobkin (Fond strategickej kultúry)

Prezident Spojených štátov sa priblížil k vojne s Iránom bližšie, než kedykoľvek predtým.


8. mája uplynul presne rok, keď sa prezident USA Donald Trump rozhodol jednostranne odstúpiť od jadrovej dohody s Iránom. Riziko ozbrojenej konfrontácie medzi Iránom a Spojenými štátmi sa v súčasnosti stáva ústrednou témou a udalosťou na Blízkom východe.

5. mája Trumpova administratíva oznámila presun americkej útočnej skupiny lietadlovej lode do Perzského zálivu. Nasledujúci deň niekoľko iránskych spravodajských agentúr naznačilo, že v Teheráne oslávia ročné výročie odstúpenia USA od jadrovej dohody tak, že odmietnu jej ďalšie dodržiavanie. 

Podľa slov Johna Boltona, poradcu prezidenta USA pre národnú bezpečnosť, rozšírenie americkej vojenskej prítomnosti v Perzskom zálive by malo byť varovným signálom pre Irán. Varovaním, že Spojené štáty sú pripravené reagovať silou na akúkoľvek agresiu namierenú proti americkým vojakom.

Pred návštevou Marine Le Pen na Slovensku Boris Kollár hovorí o hodnotách, ktoré ich spájajú
11 | 05 | 2019 | Peter Králik/TASR


Iránska Najvyššia národná bezpečnostná rada (SNBS) vyhodnotila Boltonovu hrozbu ako „nezmyselný“ pokus posunúť sa do roviny psychologickej vojny. Hovorca z SNBS Keyvan Khosravi nazval vyhlásenie Boltona "chvastúnstvom" a podotkol, že Trumpov poradca  „nechápe problematiku vojenských otázok a otázok bezpečnosti" .

V oblasti operácií Centrálneho velenia armády USA na Blízkom východe sa v súčasnosti žiadna letecká loď nenachádza. Útočná skupina lietadlovej lode „Abraham Lincoln“ sa nachádza v Stredozemnom mori a jej presmerovanie do Perzského zálivu bolo plánované už predtým. V tomto prípade môžme hovoriť, len o urýchlení príchodu lietadlovej lode „Abraham Lincoln“ k iránskemu pobrežiu.

Avšak obavy z vojenskej rétoriky Bieleho domu narastajú. Hlavným architektom enormne tvrdej politiky voči Teheránu je John Bolton.  ThePolitico píše, že Trump pristúpil k vojenskému konfliktu s Iránom bližšie, než za celé obdobie svojho prezidentovania. Úradujúci minister obrany USA Patrick Shanahan uviedol, že rozhodnutie urýchliť vyslanie lietadlovej lode "Abraham Lincoln " zo Stredozemného mora k brehom Iránu je "predbežným presunom aktív v reakcii na príznaky reálnej hrozby zo strany Iránu"

ROZHOVOR: EÚ potrebuje reformu na spoločenstvo bezpečnosti i prosperity, tvrdí Igor Adamec
Členstvom v EÚ získalo Slovensko veľmi veľa a keďže každé rozhodnutie Únie schvaľuje Európsky parlament, hlas Slovenska v ňom je preto veľmi dôležitý. Podľa lídra Slovenskej konzervatívnej strany Igora Adamca je však nárast nespokojnosti s... Čítať ďalej
11 | 05 | 2019 | Peter Králik/TASR


Experti poukazujú na nebezpečnú pozíciu amerického štátneho sekretára Pompea. Jeho vyjadrenie novinárom, týkajúce sa vojenského presunu bolo nejasné. „Sme svedkami eskalácie aktivít zo strany Iráncov, za útoky na americké záujmy sa bude Irán zodpovedať" povedal Pompeo. Dodal, že ak sa útoky uskutočnia šíitskou povstaleckou skupinou, Hútíami, alebo „Hizballáhom“ zodpovednosť aj tak ponesie Irán.

Boltonovo vyhlásenie prišlo niekoľko dní potom, čo iránska vláda vyjadrila znepokojenie nad tým, že Trumpa vťahujú do novej vojny. Pompeo a Bolton sú viac naklonení k potýčke s Iránom, ako Trump, ktorý je v tejto otázke opatrnejší. Trump sa obáva zapliesť do vojen na Blízkom východe. „Neveríme, že prezident Trump chce konfrontáciu. Vieme však, že existujú ľudia, ktorí sa o to usilujú “, povedaliránsky minister zahraničných vecí Javad Zarif v programe CBS „Tvárou k národu “. 

Existuje názor, že za agresívnym vyjadrením Boltona stojí izraelská rozviedka.Téma možných sprisahaní Iránu proti Spojeným štátom, alebo ich spojencom bola nastolená pred dvoma týždňami na rokovaniach v Bielom dome medzi izraelskou delegáciou vedenou poradcom národnej bezpečnosti Meir Ben Shabbatom a Johnom Boltonom. Desivé scenáre MOSSAD-u sú známe a Trumpovo okolie s nimi zaobchádza opatrne. Americký prezident, sa pri argumentovaní svojho rozhodnutia odstúpiť od jadrovej dohody s Teheránom, odvoláva na spravodajské údaje izraelskej rozviedky, podľa ktorých Irán pokračuje v rozvoji jadrového vývoja.

So zablokovaním jadrovej dokumentácie Teheránu sa pre Izrael v iránskej regionálnej stratégii nič nezmenilo. Iránske vedenie naďalej zostáva verné doktríne neuznania izraelského štátu. Izrael je viac znepokojený zmenou rovnováhy síl v prospech Teheránu, ktorý sa oslobodil od medzinárodnej izolácie a sňal zo seba jarmo americko-európskych sankcií. Bude to úplne iný Irán, a odtiaľ pochádza úsilie vedenia židovského štátu za každú cenu zmariť rokovania „šestky“ (jadrová dohoda uzatvorená v roku 20015 so šiestimi svetovými veľmocami – Británia, Francúzsko, Nemecko, Čína, Rusko a USA, pozn. Red.) o iránskom jadrovom programe, a potom dosiahnuť stiahnutie sa USA z týchto dohôd. 

Administratívou Trumpa realizovaná politika maximálneho nátlaku na Irán zatiaľ neprináša Izraelčanom želané výsledky. Získať aspoň iránsky raketový program. Odstúpenie USA od jadrovej dohody neviedlo k zníženiu raketových testov, naopak, došlo k zvýšeniu iránskej aktivity v tejto oblasti. Irán v roku 2018 v porovnaní s rokom 2017 viac ako zdvojnásobil počet raketových testov, iránska armáda uskutočnila testovanie siedmych rakiet stredného doletu a testovanie piatich rakiet s krátkym doletom.

Izraelom iniciované Trumpovo odmietnutie plnenia Spoločného komplexného akčného plánu (JCPOA) znamená zlomový moment v porevolučnej histórii Iránu a je mimoriadne nešťastnou skúsenosťou. Táto skúsenosť viedla k nárastu iránskeho nacionalizmu, ešte väčšiemu narušeniu dôvery k Západu, k značnému posunu vnútroiránskeho diskurzu smerom ku krutosti. Teraz sa pravdivosť výroku duchovného vodcu Iránu, ajatolláha Alího Chameneího, ktorý hovorieval, že je neprijateľné dôverovať Američanom potvrdila. 

Trumpovo rozhodnutie taktiež spochybnilo transatlantickú solidaritu. Spojené štáty odstúpili od dohody a sú v konflikte s európskymi spojencami. Trump zvyšuje tlak na Irán a európske mocnosti prisľúbili podporu jadrovej dohode s Iránom 4. mája v reakcii na Washington, ktorý zrušil výnimky malej skupine krajín na obchodovanie s iránskou ropou, bez ohľadu na sankcie USA. Vysoká predstaviteľka Európskej únie a ministri zahraničných vecí Francúzska, Nemecka a Spojeného kráľovstva vyjadrili vo vyhlásení presvedčenie, že JCPOA, je kľúčom k zvyšovaniu stability a bezpečnosti na Blízkom východe. To znamená, že Washingtonu sa nepodarí zatiahnuť Európanov (NATO) do vojny s Iránom. 

V Teheráne sa budú všemožne snažiť vyhnúť konfrontácii do volieb v roku 2020 v nádeji, že Trump nebude znovu zvolený.