Putin: Rusko a Čína sú príkladom toho, ako sa v dnešnom svete majú budovať väzby medzi štátmi
07 | 05 | 2019 I Imrich Kovačič

Rusko-čínska spolupráca v oblasti obchodu, hospodárstva, armády a obrany dosiahla podľa ruského prezidenta Vladimíra Putina najvyššiu úroveň dôvery a neustále sa rozširuje.


 „Naše vzťahy, ktoré sú v súčasnosti na historicky najvyššej úrovni, sú príkladom toho, ako sa v dnešnom svete majú budovať väzby medzi štátmi,“ povedal Putin na úvodnom zasadnutí v poradí už druhého fóra Novej hodvábnej cesty (NHC) v Pekingu. “Nová hodvábna cesta”, ako sa nazýva iniciatíva “One belt, One road” (skr. Belt & Road) je fórum pre medzinárodnú spoluprácu, ktoré sa koná v Pekingu.

Si Ťin-pching: Nová hodvábna cesta musí byť transparentná a finančne udržateľná
26 | 04 | 2019 | Peter Králik/TASR


Putin uviedol, že obchodný obrat medzi Ruskom a Čínou zaznamenal historický rast o približne 25 % na úroveň 108 miliárd USD, čím prekonal všetky prognózy. Podľa Putina sa Čínska iniciatíva Belt and Road mení na veľmi úspešný projekt, ktorý postupne rozširuje svoj globálny dosah.

Čínsky megaprojekt BRI (bežne označovaný ako „nová hodvábna cesta“) oznámil prezident Xi Jinping pred šiestimi rokmi. Zahŕňa 152 krajín v Európe, Ázii, na Blízkom východe, v Latinskej Amerike a Afrike. Očakáva sa, že táto iniciatíva výrazne zvýši celosvetový obchod a až o polovicu zníži obchodné náklady pre zúčastnené krajiny.

Ruský prezident vyzdvihol komplexný charakter strategických bilaterálnych vzťahov medzi Ruskom a Čínou, ktoré tento rok oslávia už svoje 70. výročie.

Čína je hostiteľom druhého fóra "Novej hodvábnej cesty”, ktoré sa koná v Pekingu od 25. do 27. apríla 2019. Čína týmto deklaruje svoju ambíciu celosvetovej obchodnej iniciatívy. Podujatia sa zúčastnia najvyšší predstavitelia a zástupcovia obchodných spoločností z 37 krajín.