Hrdinovia z horiaceho lietadla zo Šeremetieva: Letušky zachraňovali cestujúcich, stevard zomrel v plameňoch
07 | 05 | 2019 I
Toto sú tváre naozajstných hrdinov. Nebáli sa riskovať všetko, aby sa pokúsili zachrániť čo najviac ľudských životov pri havárii letu SU1492 v ruskom Šeremeťievu. Letušky Taťána Kasatkinová a Ksenia Vogelová sa snažili dostať cestujúcich preč, čo im sily stačili. Stevard Maxim Mojsejev († 22) pri havárii bohužiaľ zomrel, keď sa snažil vykopnúť dvere, aby zachránil pasažierov v zadnej časti lietadla.

Tragédia pri núdzovom pristátí na letisku v moskovskom Šeremeťjevo si vyžiadala 41 ľudských životov vrátane dvoch detí. Obetí by ale bolo viac nebyť hrdinských letušiek, ktoré sa snažili dostať čo najviac ľudí von. Ich kolega Maxim Mojsejev sa snažil vykopnúť zadné dvere, ale jeho pokus nevyšiel. V ohni, ktorý sa rýchlo šíril palubou, ho našla smrť.
Letuška ťahala cestujúcich za golier von.

Tatiána pri havárii ukázala, že je skutočnou ženou činu. Cestujúcich chytala za golier a tiahla ich nekompromisne z ohnivej pasce smerom von. Jej sa vykopnúť dvere vpredu podarilo. Nebyť jej, bolo by mŕtvych určite o mnoho viac. Zachrániť ľudí ale mohla viac, keby jej pri snahe dostať cestujúcich von, nebránili tí, ktorí šmátrali po svojich batožinách.

"Keď sa lietadlo zastavilo, začala ihneď evakuácia. Oheň bol jasne vidieť. Všetci kričali, že horíme, ale vnútri v tej chvíli oheň ešte nebol. Vykopla som nôh dvere a strkala pasažierov von, aby nespomaľovali evakuáciu. Aby som to zrýchlila, tak som ich chytala zozadu za goliere, "povedala Tatiana podľa britského Daily Mailu.
Našli sa obe čierne skrinky

"Všetko sa odohralo tak rýchlo. Dym už bol čierny. Posledný ľudia sa plazili von, "dodala. Čo stojí za tragédiou, sa teraz snaží zistiť vyšetrovacia komisia. Zatiaľ pracuje s tromi verziami. Na vine bola buď neskúsenosť pilota, nepriaznivé počasie alebo porucha na lietadle. Zo stroja sa podarilo dostať obe čierne skrinky, ktoré by mali s objasnením pomôcť.

Medzitým prebieha identifikácia obetí. Úrady potvrdili, že medzi mŕtvymi sú Rusi Albina Pilipčuková, Alexej Gultajčuk a Američan Jeremy Brooks. Veľa tiel je ale zohavených na nepoznanie a bude tak ťažšie určiť, o koho ide. Ešte, že na palube hrdinské letušky boli. Preživší pasažieri im budú nadosmrti zaviazaní.