M. Lajčák: V4 hovorila s východnými partnermi najmä o budúcnosti
06 | 05 | 2019 I tasr

Budúcnosť spolupráce EÚ a Východného partnerstva, medziľudské kontakty, regionálna bezpečnosť a ekonomické otázky boli hlavnými témami rokovaní šéfov diplomacie krajín Vyšehradskej štvorky (V4) a Východného partnerstva v Bratislave. Na tlačovej konferencii ich predstavil minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD).


Lajčák ocenil, že krajiny Východného partnerstva, ktoré tvorí Arménsko, Azerbajdžan, Bielorusko, Gruzínsko, Moldavsko a Ukrajina, prišli pri témach s konkrétnymi návrhmi a odporúčaniami. Verí, že stretnutie pomohlo určiť východiskové pozície pre ďalšie rokovania v Bruseli. Pripomenul tiež, že formát V4 a Východné partnerstvo sa konal už po deviaty raz. "Krajiny V4 sú silnými advokátmi Východného partnerstva," vyhlásil.

Rumunský šéf diplomacie Teodor Melešcanu vyzdvihol, že stretnutie sa konalo na Slovensku, ktoré je zároveň predsedníckou krajinou OBSE. "Všetci sme vychádzali z toho, že EÚ musí byť silnejšia. Ale na to, aby bola silnejšia, EÚ musí mať veľmi silných partnerov. A Východné partnerstvo je jednou z kľúčových tém v rámci našej bezpečnosti," opísal rokovanie.

Eurokomisár pre Európsku susedskú politiku a rokovania o rozšírení EÚ Johannes Hahn ako príklad fungujúcej spolupráce uviedol medzinárodnú školu v Gruzínsku, ktorá je otvorená pre študentov z krajín Východného partnerstva.

Ministerské stretnutie sa konalo symbolicky v predvečer 10. výročia vzniku Východného partnerstva. Výročie Východného partnerstva sa bude oslavovať aj 13. a 14. mája v Bruseli, kde sa budú konať ďalšie rokovania.