NA PULZE DŇA: Raketová paľba na Izrael z pásma Gazy neustáva. Rakiet už bolo asi 250
04 | 05 | 2019 I Peter Králik/TASR
Troch mŕtvych a 17 zranených si vyžiadali sobotňajšie izraelské nálety na palestínske pásmo Gazy, ktoré sú odvetou za odpaľovanie rakiet z tejto oblasti na územie Izraela. Medzi obeťami sú aj tehotná žena a jej 14-mesačná dcéra, ktoré zahynuli krátko po sebe, keď bol zasiahnutý ich dom, informovala agentúra AFP s odvolaním sa na tamojšie ministerstvo zdravotníctva.

Hovorkyňa izraelskej armády povedala, že o týchto úmrtiach nemá žiadne informácie. Armáda židovského štátu predtým uviedla, že pri odvetných útokoch sa zameriava výlučne na militantných Palestínčanov.

Z pásma Gazy vystrelili na Izrael až päťdesiat rakiet. Poznáme dôvod
Približne 50 rakiet bolo v sobotu vypálených na južnú časť Izraela z pásma Gazy, pričom desiatky ďalších striel vzdušné sily židovského štátu zachytili, informuje agentúra AFP. Čítať ďalej
04 | 05 | 2019 | TASR


Podľa najnovších údajov izraelskej armády, na ktoré sa odvoláva denník Times of Israel, bolo v sobotu z pásma Gazy ovládaného radikálnym palestínskym hnutím Hamas vystrelených na južný a stredný Izrael asi 250 rakiet, pričom sirény avizujúce ďalšie rakety zaznievali aj po zotmení. Desiatky z nich zachytil a zničil systém protivzdušnej obrany Železná kupola. Väčšina ostatných rakiet dopadla do neobývaných oblastí. Na území Izraela utrpelo pri ostreľovaní zranenia niekoľko civilistov.

Podľa hovorcu izraelskej armády Jonathana Conricusa tanky a lietadlá zasiahli približne 120 cieľov palestínskych militantov vrátane tunela vybudovaného hnutím Islamský džihád, ktorý viedol z juhu pásma Gazy na izraelské územie.

Komentár Uzay Bulutovej: Desaťtisíce ľudí je stíhaných za "urážku" Erdogana
Od roku 2014, kedy sa stal Erdogan prezidentom, sa začalo 66 691 "vyšetrovaní za urážku", z toho 12 305 prípadov skončilo na súde a čísla stále rastú. Verejnosť o tom informoval Yaman Akdeniz, profesor práv na Istanbul Bilgi... Čítať ďalej
03 | 05 | 2019 | Uzay Bulutovová


K odpáleniu časti rakiet sa prihlásil práve Islamský džihád, spojenec Hamasu, pričom deklaroval, že v prípade potreby je pripravený v tom pokračovať.

Zdroj z prostredia Islamského džihádu zároveň podľa AFP uviedol, že vyhrocujúcu sa situáciu sa snaží upokojiť Egypt, ktorý tak opakovane urobil aj v minulosti.

Palestínska samospráva v sobotu vyzvala OSN, aby okamžite zasiahla a zastavila izraelskú "agresiu" proti Palestínčanom v pásme Gazy. Izraelská armáda sa podľa nej zameriava na bezbranných civilistov a poškodzuje infraštruktúru a úsilie o obnovu.

Na okamžité zastavenie raketovej paľby z pásma Gazy vyzvala Európska únia.

Izrael v sobotu oznámil, že zatvára svoje hraničné priechody s palestínskym pásmom Gazy, ako aj rybolovnú zónu vyhradenú pre palestínskych rybárov.

Eskalácia napätia nasleduje po piatkových protestoch v pohraničnom pásme Gazy a Izraela, ktoré boli najnásilnejšími za posledných niekoľko týždňov.

Rozpustí parlament? Predsedovia frakcií v tom chcú Zelenskému zabrániť
Predsedovia klubov a frakcií v ukrajinskom parlamente sa domnievajú, že inaugurácia Volodymyra Zelenského do funkcie prezidenta by sa mala konať 28. mája. Čítať ďalej
04 | 05 | 2019 | TASR


Protesty palestínskych Arabov na hraniciach Gazy s Izraelom sa konajú pravidelne každý piatok už od vlaňajšej jari. Tento piatok boli pri nich zabití štyria Palestínčania a zranených bolo ďalších 51.

Nová vlna raketových útokov prichádza v čase, keď sa premiér Benjamin Netanjahu snaží po nedávnych voľbách zostaviť novú vládu. Izrael bude navyše od 14. do 18. mája hostiť v Tel Avive pesničkovú súťaž Eurovízie, ktorej prípravy naďalej prebiehajú.