V Británii Labouristi a konzervatívci utrpeli v komunálnych voľbách porážku
03 | 05 | 2019 I TASR

Britskí vládnuci konzervatívci aj opoziční labouristi neuspeli vo štvrtkových komunálnych voľbách v Anglicku. Informovala o tom agentúra AFP, podľa ktorej voliči týmto spôsobom vyjadrili svoju frustráciu zo súčasnej patovej situácie okolo brexitu.


Konzervatívna strana premiérky Theresy Mayovej prišla o viacero samospráv a stratila stovky kresiel v miestnych zastupiteľstvách. Jej neúspech však nedokázali vo svoj prospech využiť ani opoziční labouristi.

Z oslabenia dvojice hlavných strán, ktoré si napriek neúspechom udržali vedúce postavenie, profitovali Liberálni demokrati, Zelení a nezávislí kandidáti. Podľa AFP to pre konzervatívcov a labouristov nepredstavuje pred blížiacimi sa eurovoľbami dobrý signál.

Voľby do Európskeho parlamentu by sa mali v Spojenom kráľovstve uskutočniť 23. mája, keďže brexit je aktuálne odložený až do 31. októbra. Ide o flexibilný termín, takže Británia môže z EÚ odísť aj skôr.

Komunálne voľby sa 2. mája konali vo vyše 260 mestách a obciach Anglicka a Severného Írska. Strany v nich celkovo súperili o viac ako 8000 kresiel.

Volebné výsledky podľa analytika Johna Curticea naznačujú, že najväčšie strany prišli o najviac hlasov a kresiel práve vo svojich tradičných baštách. Podľa neho tým voliči dávajú najavo svoju hlbokú nespokojnosť s politikou konzervatívcov i labouristov, píše BBC.

Po zrátaní dvoch tretín odovzdaných hlasov boli hlavným víťazom volieb opoziční Liberálni demokrati vystupujúci proti brexitu. Strana dosiahla najlepší výsledok minimálne za posledných 15 rokov.

Strany s nacionalistickou politikou nedokážu v Europarlamente spolupracovať, tvrdí Beňová
Ak chce niekto vo voľbách do Európskeho parlamentu voliť nejakú antisystémovú, extrémistickú alebo populistickú stranu, nemôžeme tomu v tejto chvíli zabrániť. Strany, ktoré sú veľmi úzko orientované na svoju nacionalistickú politiku, v EP nedokážu... Čítať ďalej
03 | 05 | 2019 | TASR


Svoje pozície si vo voľbách posilnili aj Zelení a nezávislí kandidáti, ale tiež probrexitová Strana nezávislosti Spojeného kráľovstva.

Do komunálnych volieb sa ešte nezapojili dve nové strany, ktoré však zabojujú o kreslá v europarlamente. Ide o Stranu brexitu známeho euroskeptika Nigela Faragea a proeurópske zoskupenie Change UK tvorené odídencami z Labouristickej i Konzervatívnej strany, ktoré požaduje vypísanie nového referenda o brexite. Tieto nové strany by mohli v eurovoľbách situáciu oboch hlavných táborov ešte viac skomplikovať, píše AFP.