Vyšetrovanie vojnových zločinov USA "v súčasnosti nebude slúžiť záujmom spravodlivosti”, tvrdí Haag
29 | 04 | 2019 I Imrich Kovačič




V novembri 2017 hlavná zástupkyňa prokuratúry Medzinárodného trestného tribunálu v Haagu, Fatou Bensuda, požiadala o mandát na vyšetrenie možných zločinov spáchaných v Afganistane militantmi radikálneho islamistického hnutia Taliban, afganských vládnych síl a medzinárodných koaličných jednotiek umiestnených v tejto krajine, vrátane amerických vojakov a dôstojníkov.





Medzinárodný trestný tribunál v Haagu však minulý týždeň vydal rozhodnutie, ktorým zastavil toto vyšetrovanie a uviedol, že takéto vyšetrovanie "v súčasnosti nebude slúžiť záujmom spravodlivosti.”

Mayová nepodľahne tlaku USA a povolí Huawei
Čínsky veľvyslanec vyzval Veľkú Britániu, aby nepodliehala vonkajším záujmom USA. Spojené štáty vyvíjajú sústredený nátlak na Huawei, ktorých obviňujú zo špionáže a naliehajú na zastavenie kontraktov Británie s čínskym technologickým gigantom. Ten... Čítať ďalej
29 | 04 | 2019 | Imrich Kovačič


Odborná verejnosť a aktivisti sú pobúrení a domnievajú sa, že 18 mesiacov trvajúce rozhodovanie súdu nie je nezávislé a súvisí s uvalením sankcií proti zamestnancom Medzinárodného trestného tribunálu zo strany USA.








Spojené štáty v polovici marca oznámili zavedenie reštriktívnych opatrení voči všetkým, ktorí sa zúčastnili na potenciálnom vyšetrovaní činností amerických vojakov v Afganistane, alebo podniknú kroky na jeho začatie a zrušili im víza do USA. „Svojím rozhodnutím Medzinárodný trestný tribunál vyslal nebezpečnú správu, že moc a šikanovanie vyhrali, a vinníci nebudú braní na zodpovednosť,“ povedala Katherine Gallagherová, právnička Ústavu pre ústavné právo v New Yorku.