Haaretz: Porošenko bol "zničený" kvôli absencii ruskej vodky!
24 | 04 | 2019 I Peter Králik
Súčasný prezident Ukrajiny Petro Porošenko bol porazený vo voľbách čiastočne preto, že bol do krajiny zakázaný dovoz ruskej vodky, "milovanej Ukrajincami". Informuje izraelský Haaretz.

Podľa jeho názoru, Porošenko nebol schopný vyriešiť najdôležitejšie problémy pre Ukrajinu, ako je korupcia, slabosť ekonomiky a konflikt  na Donbase.

"Neschopnosť vážne pokročiť v riešení aspoň jedného z týchto problémov sa zhoršila tým, že Porošenko nemohol dať voličom zabudnúť: jeho osobný podiel na obchode s Ruskom rástol, zatiaľ čo Ukrajinci si už nemôžu kupovať svoju obľúbenú ruskú vodku v miestnych obchodoch. To ukončilo jeho prezidentovania, "napísal Pfeffer.

Súčasne sa domnieva, že súper Porošenka Vladimír Zelenskij má aspoň jedno "cenné aktívum" - je vnímaný ako "konsolidujúca a nepoškvrnená postava". Tento prínos však môže byť rýchlo stratený, poznamenal novinár.

Podľa Pfeffera, výsledky prezidentských volieb boli kolapsom nielen pre Porošenka, ale aj pre celú generáciu ukrajinských politikov, ako je Julia Tymošenková.

"Boli nahradení absolútnym nováčikom v politike, ktorého jedinou vhodnou kvalifikáciou je, že keď hral vymysleného prezidenta v populárnej komédii Sluha ľudu, vyzeral zodpovedajúcim spôsobom," uviedol novinár.

Druhé kolo prezidentských volieb na Ukrajine sa konalo 21. apríla. Po spracovaní 99 percent hlasovacích lístkov, viedol Zelenskij  s 73,21 percentami hlasov, Porošenko bol podporený 24,46 percentami voličov.

Začiatkom januára 2016 na Ukrajine nadobudlo účinnosť nariadenie vlády o zákaze dovozu tovaru z Ruska. Spočiatku bolo v zozname 43 položiek, potom bolo rozšírené o ďalších 70 bodov. Okrem vodky bolo zakázané pečivo, mäso, syry, čokoláda, pivo, filtrové cigarety, krmivo pre psov a mačky a ďalší tovar.