Webom budú hroziť obrovské sankcie za teroristický obsah
21 | 04 | 2019 I Imrich Kovačič


Európsky parlament odhlasoval návrh zákona, podľa ktorého budú musieť veľké internetové portály a sociálne siete zaistiť, že sa na ich webových stránkach neobjaví teroristický obsah. Odstrániť ho budú musieť do jednej hodiny. Pokiaľ tak neurobia, budú čeliť vysokým pokutám. Finálnu podobu tohto zákona bude ešte prejednávať Rada EÚ.

Za prijatie Terrorist Content Regulation (Regulácia teroristického obsahu), ako sa právna norma nazýva, hlasovalo 308 europoslancov a 204 bolo proti.

Za výbuchmi na Srí Lanke môže byť Islamský štát, myslí si analytik
21 | 04 | 2019 | Imrich Kovačič


Zákon ukladá povinnosti majiteľom a správcom webového obsahu permanentne kontrolovať obsah svojich webov a plniť si povinnosti vyplývajúce z tohto zákona najneskôr do jednej hodiny od jeho prípadného uverejnenia. Ak tak neurobia, hrozí im pokuta až do výšky 4 % z ich celosvetového ročného obratu. Stanovený limit jednej hodiny sa však bude počítať až od chvíle, kedy prevádzkovateľov webového obsahu na to upozorní príslušný národný úrad monitorujúci teroristické aktivity. Prvú hodinu totiž autori zákona považujú za nejviac kritickú vo vzťahu k šíreniu takéhoto obsahu.

Konkrétne detaily sa ešte budú prejednávať na stretnutí Rady EÚ po májových eurovoľbách. Podľa súčastného návrhu sa zákon bude týkať predovšetkým veľkých firem ako Facebook alebo YouTube. Pre menšie platformy nebudú pravidlá tohto zákona až natoľko prísne, čomu sa aj  venovala podstatná časť celej diskusie v europarlamente s cieľom nezahltiť drobnejšie weby, ktoré by nemuseli tento tlak zvládať až natoľko štandardne.

Teroristický obsah je v rámci legislatívy definovaný ako akýkoľvek materiál - textový, obrazový, zvukový alebo video - ktoré podnecuje alebo nabáda k spáchaniu teroristických trestných činov a láká k pripojení sa k teroristickým skupinám. zaraďuje sa sem aj obsah obsahujúci inštrukcie ako vyrábať výbušniny alebo strelné zbrane.

Objavili sa však aj názory, že nová regulícia peispeje k obmedzovaniu slobody slova na internete.